spot_img
spot_img

Finansijska revizija u Brčkom: 671 preporuka revidiranim subjektima

spot_img
spot_img

Kancelarija za reviziju finansijskog poslovanja javnih službi i institucija Brčko Distrikta u protekloj godini revidirao je 32 subjekta, te o rezultatima revizije u standardnom izvještaju informisao Skupštinu Brčko Distrikta.

Od pomenutog broja jedna je revizija finansijskih izvještaja Brčko Distrikta, potom revizija finansijskog poslovanja za 22 budžetska i revizija finansijskih izvještaja i njihove usklađenosti za devet vanbudžetskih korisnika.

“Kod budžetskih korisnika dato je tri pozitivna mišljenja i 19 mišljenja sa rezervom, dok je kod vanbudžetskih korisnika dato četiri pozitivna, te pet mišljenja sa rezervom. Što se tiče usklađenosti sa zakonom, od devet vanbudžetskih korisnika dato je jedno pozitivno i osam mišljenja sa rezervom”, istakla je glavna revizorka Selma Šadić, dodavši da su svi izvještaji rezultirali sa ukupno 671 preporukom, s ciljem korigovanja stanja kod revidiranih subjekata.

Najznačajnije nepravilnosti pa i preporuke, kako dodaje, najviše se odnose na angažovanje fizičkih lica po osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima, gdje su utvrdili da je više od deset posto lica angažovano, u odnosu na broj zaposlenih, bez adekvatnog obrazloženja u smislu da se radi o izuzetnim slučajevima, ugovori se sklapaju na period duži od godinu dana, a ujedno nema ni Izvještaja o analizi efektivnosti i efikasnosti obavljanja poslova po ugovorima. Ističe da kod sklapanja pomenutih Ugovora nije osigurano niti načelo transparentnosti kod odabira izvršilaca posla.

Pored toga uočen je i nizak nivo realizacije kapitalnog dijela budžeta koji u revidiranom periodu ne prelazi 30 procenata.

“Prvi put smo u ovom kontekstu sistematično izvršili analizu datih preporuka u prethodne tri godine i svakoj datoj preporuci odredili status kroz kriterije: provedena, djelimično provedena i neprovedene preporuke, sa analizom šta je to urađeno, odnosno šta nije poduzeto”, precizira Šadić naglašavajući da svi zajedno trebaju tražiti načine i mehanizme za bolju, odnosno potpuniju primjenu utvrđenih preporuka kod revidiranih subjekata.

Naglašava da je pitanje odgovornosti i u ovoj oblasti od suštinske važnosti i da se ono što hitnije mora podići na viši nivo, pa je stoga neophodno dodatno unaprijediti komunikaciju između redividiranih subjekata, te brčanske Skupštine, kao i svih drugih nadležnih službi i institucija u Distriktu.

Svi navedeni izvještaji, nakon što budu lektorisani od strane stručne službe Skupštine Distrikta, biće dostupni javnosti putem veb stranice Kancelarije za reviziju javnih službi i institucija Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.

 

 

 

(akta.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img