Filmovi sa SFF-a u Brčkom

Operacija kino, putujuće kino Obala Art Centra, u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom (SFF), publici širom gradova u Bosni i Hercegovini nudi iskustvo gledanja festivalskih filmova.

Ulaz za posjetioce je besplatan, a kvalitet programa i produkcije isti, saopštili su realizatori.

Ovog mjeseca, Operacija kino, nastavljajući turneju, biće u Gračanici, Srebreniku, Gradačcu, Bijeljini i Brčkom, s nagrađivanim filmovima ”Hladni rat” Pavela Pavlikovskog i ”Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” Stivena Stivena Voterluda.

U Brčkom “Hladni rat” će biti prikazan 29. septembra, dok je projekcija filma “Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” zakazana za 30.

Film “Hladni rat” (Cold War) Pavela Pavlikovskog, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva 25. Sarajevo Film Festivala, nagrađen je za najbolju režiju na festivalu u Kanu 2018. godine i uz ogroman interes publike, svečano je otvorio prošlogodišnji 24. Sarajevo Film Festival. Pavlikovski je 2015. osvojio Oskara za najbolji strani film “Ida” koji je prije toga prikazan na 20. Sarajevu Film Festivalu i oduševio publiku.

Film “Hladni rat” govori o strastvenoj ljubavnoj priči dvoje ljudi koji se zbog različitog porijekla i temperamenta na prvi pogled čine nespojivima, ali su ipak sudbinski predoređeni jedno za drugo.

“Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” (My Extraordinary Summer With Tess), debitantski dugometražni film holandskog reditelja Stivena Voterluda, prikazan je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, gdje ga je publika u Dječijem programu proglasila najboljim. Zasnovan na nagrađivanom romanu Ane Volc, omiljene holandske spisateljice za mlade, ovaj je film dobitnik specijalnog priznanja žirija programa Generation Kplus ovogodišnjeg Berlinalea. Film je dobitnik međunarodne Emmy Kids nagrade i nagrade na Toronto Kids Int. Film Festivalu. Prikazuje porodičnu dramu koja, istražujući odnose, naglašava važnost međusobne ljudske povezanosti. Bavi se odnosom dječaka koji se priprema za ono najgore i djevojčice koja mu pomaže da pronađe najbolje u sebi.

Magazin Variety je taj film proglasio jednim od deset evropskih filmova koji se moraju pogledati.

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime