Evropska noć teatra i u Brčkom!

Omladinska organizacija Mali princ Brčko u saradnji s Poliglota Institutom ove godine organizuje u Brčkom Evropsku noć teatra.

Projekt Evropska noć teatra/pozorišta jednodnevna je manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u 11 evropskih država (Hrvatskoj, Slovačkoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sloveniji, Srbiji, Austriji i Mađarskoj, Češka, Bugarska i Belgija), svake godine treće subote u mjesecu novembru.

Pozorišta toga dana postaju glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i teatarskih radnika, tako i publike. Toga dana teatri daruju izvedbe, ali i otvaraju svoja vrata publici pa rušeći na trenutak iluziju teatra, produbljuju vezu koju publika ima s onima koji za nju igraju i mjestom na kojem to rade.

Misija Evropske noći teatra jeste promocija profesionalnog i amaterskog pozorišnog stvaralaštva kroz otvaranje saradnji i razmjena gotovih produkcija, ali i stvaranja novih, otvaranje teatarskih mreža koje su dostupne svim uposlenicima u kulturi te kontinuirano njegovanje postojeće teatarske publike, ali i stvaranje nove.

Evropska noć teatra u Brčkom će ove godine biti organizovana pod motom “Pozorište za sve” i akcenat će biti stavljen na programu za djecu i mlade. Ovim projektom želimo da djeci i mladima omogućimo pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima, ne samo kao posmatračima – gledaocima, već i kao aktivnim učesnicima.

“Ovaj projekat za cilj ima i povezivanje teatarskih stvaraoca i teatarske umjetnosti i publike, a mi to želimo postići kroz organnizaciju pozorišno-scenskih sadržaja, ali i kroz intearaktivne dramske radionice, te umjetničke izložbe posvećene teatarskoj umjetnosti. Realizacijom ovog projekta, ali i svim budućim pozorišnim projektima želimo edukovati buduću publiku, kao i stvoriti priliku za stvaranje organizovanog, repertoarski usmjerenog programa za djecu i mlade, koji nam vidno nedostaje”, kažu iz Malog princa

Noć teatra 2018. je u subotu, 17.11. u Omladinskom centru u periodu od 12:00 do 16:30, dok će baletni koncert biti izveden 27.11. u 18:00 u Domu kulture.

 

Program manifestacije:

RB.SatNaziv programaMjesto
1.17.11.

12:00

Likovni atelje Poliglota instituta: Otvaranje izložbe “Teatar u kutiji”, 3D prikaz pozorišnih predstavaHol Omladinskog centra
2.17.11.

12:30

Dramski studio Poliglota institute: Premijera predstave Alisa u zemlji čudaKino sala Omladinskog centra
3.17.11.

13:15

Veseli boravak Poliglota institute: Predstave o jeseni – Kaputić za malog ježa, Jesenko, Kruška i jabuka, Zaljubljeni kiflićKino sala Omladinskog centra
4.17.11.

13:30

UG Talija: Predstava: Vesela igraonicaKino sala Omladinskog centra
5.17.11.

13:30

Radionica: Scenografija i kostimografija u pozorišnim predstavama, Mensura KadrićHol Omladinskog centra
6. 17.11.

14:30

Dramske radionice za djecu i mlade- Teatar improvizacije,  Umetnička radionica Kesić – Moja scena, BeogradKino sala Omladinskog centra
7.17.11.

15:30

Lutkarska radionica, Jelena GlišićKino sala Omladinskog centra
8. Utorak, 27.11.  u 18:00Baletski koncert: Labudova  jezero, Osnovna muzička škola TuzlaDom kulture Brčko

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime