Evropska noć teatra i ove godine u Brčkom!

- Reklama -

Želja da se djeci i mladima u Brčko distriktu kontinuirano daje prilika da učestvuju i budu dio međunarodnih kulturnih i edukativnih sadržaja, navela je i ove godine Omladinsku organizaciju Mali princ da organizuje program u sklopu međunarodne teatarske manifestacije Evropska noć teatra.

Projekat se u gradu Brčkom realizuje u saradnji sa Poliglota Institutom, sa kojima već tri godine zaredom priređuju program koji ima za cilj promicanje i edukaciju djece na polju dramskih umjetnosti, te se svake godine trude da program bude bogat i sadržajan i pruži priliku djeci da budu više od posmatrača – da sami učestvuju u kreiranju sadržaja.

- Reklama -

Ova teatarska manifestacija se održava u nekoliko država širom Evrope, a u BiH već desetu godinu za redom umjetničke institucije, teatri, udruženja i ljubitelji teatarske umjetnosti dio su velike porodice koja u toku istog dana otvara vrata svojoj publici i daje im priliku da vide, ali i nauče nešto novo. Organizatorima manifestacije u Brčkom već tri godine želja je, ali i glavni cilj je edukacija mlade teatarske publike kroz prilagođavanje programa djeci i mladima, koji će nastaviti sa njegovanjem teatarske umjetnosti i koji će izrasti u novu generaciju brčanskih umjetnika.

Ovogodišnja Noć teatra održaće se u subotu, 16. novembra, u Omladinskom centru Brčko u periodu od 15:00 do 17:00 časova. Program će otvoriti najmlađi članovi Veselog boravka Poliglota Instituta koji će izvesti „Maskenbal u šumi“, koju su vrijedno pripremali u proteklih mjesec dana, a potom će posjetioci imati priliku pogledati dvije pozorišne predstave.

Prva predstava će biti gostujućeg Gradskog pozorišta Živinice „Tvornica snova“, koju je po motivima teksta „San o livadici“ od N. K. Hadžić adaptirao i režirao Emir Ibrahimović. Uloge u predstavi tumače polaznici dramskog studija GT Živinice: Edna Čolković, Zejd Čolaković, Elena, Harun i Lamija Goletić, Lejla Ramčević, Izet Kuljić. Nasiha Salihović, Nina Mulamujić i Aida Čerkezovič. Predstava govori o velikim i ostvarivim snovima dječaka koji, bez obzira na sve nedaće i prepreke uspijeva da živi i vjeruje u svoje snove.

Tradicionalno, program manifestacije bit će obogaćen premijernom izvedbom predstave Dramskog studija Poliglota Instituta, koji su ove godine pripremili edukativnu predstavu „Zagađenje nije lako, reciklirati može svako“ za koju autorstvo potpisuje Sandra Ikanović Jovičić, a režiju Emir Ibrahimović. Uloge u predstavi tumače Adrijana Gajić, Sara Tomić, Dalia Duran, Elena Vranjković, Aleksa Vranjković, Teodor Simić, Leon Pavlović, Una Simić, Lorena Pavlović i Emina Kadrić. Predstava na zabavan i edukativan način govori o zaštiti životne sredine, problemu zagađenja i nepravilnog odlaganja otpada, te načinu na koji mi svi možemo doprinijeti zaštiti naše životne sredine.

Program manifestacije je otvoren za sve posjetioce i bespalatan je.

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime