Evropska noć istraživača ove godine prvi put u Brčkom

Omladinska organizacija Mali princ iz Brčkog u saradnji s Poliglota institutom ove godine pridružio se porodici istraživača u međunarodnom projektu koji slavi inovacije, nauku, istraživački rad i obrazovanje – Evropskoj noći istraživača.

Evropska noć istraživača je događaj koji se održava širom Evrope pod inicijativom Evropske komisije od 2005. godine kao dio FP7, a sadašnjeg Horizont 2020 programa, koji okuplja veliki broj posjetilaca i istraživača jednom godišnje, posljednjeg petka u septembru.

- Reklama -

Cilj Noći istraživača od 2005. godine je promocija naučnih istraživanja i karijere naučnika – istraživača, kao i podizanje svijesti kod šire javnosti o uticaju istraživanja na svakodnevni život. Promocija nauke i naučno-istraživačkog rada, u slučaju Noći istraživača podrazumijeva razne aktivnosti u večernjim časovima, a težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog uticaja istraživača na svakodnevni život, te na promovisanju karijere istraživača, posebno kod mladih.

Vodeći se idejom da grad Brčko treba da (p)ostane grad otvorenih vrata za istraživanja, razvoj, umjetnost, aktivizam, učenje i kreativnost, shvatili smo da je prvi veliki korak, priključiti se velikom i značajnom projektu posvećenom nauci i istraživanju. Realizacijom ovog projekta želimo stvoriti platformu za nove ideje, realizaciju naučnih projekata, istraživanju i približiti prvenstveno djeci i mladima nauku, kroz inovativan i zabavan način. Objedinjavanje škola, umjetničkih institucija, profesora, istraživača i predavača iz cijelog regiona u realizaciji ovog projekta pružit će priliku stanovnicima Brčko distrikta da budu dio velikog evropskog naučnog projekta, istakli su organizatori projekta.

Program će biti realizovan na nekoliko lokaciju u gradu –Sala Partizan, Američki kutak, Gradskoj galeriji, Gradskom muzeju, Legatu Ekmečić i Ficibaru i posjetioci će imati priliku da se upoznaju s naučnicma i predavačima iz cijelog regiona i na zabavan i interaktivan način nauče nešto novo.

Evropska noć istraživača je u petak, 28.09.2018. godine u periodu od 16:30 do 22:00 sata.

Nula49 ponosan je partner ovog događaja.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime