Evropska noć istraživača dolazi u Brčko!

Omladinska organizacija Mali princ iz Brčkog u saradnji s Poliglota institutom ove godine biće domaćin i organizator velikog projekta koji slavi nauku i istraživače – Evropsku noć istraživača.

Evropska noć istraživača je događaj koji je pokrenula Evropska komisija 2005. godine, a krajem septembra se prvi put održava u Brčkom.

- Reklama -

Cilj Noći istraživača je da zbliži građanstvo i istraživače jednom godišnje, posljednjeg petka u septembru, pružajući nam alternativu za uobičajeni izlazak petkom, promovišući nauku u večernjim časovima raznim aktivnostima. Težište je na predstavljanju istraživača u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi, isticanju pozitivnog uticaja istraživača na svakodnevni život građana te promovisanju karijere istraživača, posebno kod mladih pod sloganom: “Istraživači su među nama!”

Ovaj projekat se već osmi put organizuje u BiH, a ove godine i grad Brčko biće mapiran kao učesnik ovog velikog međunarodnog projekta.

“Vodeći se idejom da grad Brčko treba da (p)ostane grad otvorenih vrata za istraživanja, razvoj, umjetnost, aktivizam, učenje i kreativnost, shvatili smo da je prvi veliki korak, priključiti se velikom i značajnom projektu posvećenom nauci i istraživanju. Realizacijom ovog projekta želimo stvoriti platformu za nove ideje, realizaciju naučnih projekata, istraživanju i približiti prvenstveno djeci i mladima nauku, kroz inovativan i zabavan način. Objedinjavanje škola, umjetničkih institucija, profesora, istraživača i predavača iz cijelog regiona u realizaciji ovog projekta pružiće priliku stanovnicima Brčko distrikta da budu dio velikog evropskog naučnog projekta”, istakli su organizatori projekta.

Program će biti realizovan na nekoliko lokaciju u gradu – Omladinski centar, Američki kutak, Gradska galeriji i Gradski muzej i posjetioci će imati priliku da se upoznaju s naučnicma i predavačima iz cijelog regiona i na zabavan i interaktivan način nauče nešto novo.

Evropska noć istraživača održaće se u petak, 28.09.2018. godine u periodu od 16:30 do 22:00 sata.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime