spot_img
spot_img

Evo šta je uzrok čestog stvaranja “bazena” kod podvožnjaka

Published:

spot_img

Ispod podvožnjaka u brčanskom naselju Grčica, posljednjih godina dolazi do sve češćeg začepljenja odvoda površinskih voda.

Rizo Čivić, zamjenik direktora Javnog preduzeća “Putevi” Brčko, ističe da je prije 40 godina kolektor ispod ovog podvožnjaka izgrađen samo u svrhu prikupljanja padavina. Međutim, nakon potpunog začepljenja koje se desilo prilikom poplava 2014. godine, utvrđeni su razlozi koji i dan danas dovode do začepljenja.

Prema njegovim riječima, jedan od razloga pojave ovog problema je činjenica da presjek od 600 milimetara ugrađenih kolektorskih cijevi nije dovoljnog kapaciteta da može tokom nevremena da prihvati kompletne odvodne vode.

Razlozi začepljenja ovog odvoda su i ti, kako je dodao, da se kolektor nalazi na dubini od sedam metara, kao i da su na isti kolektor priključene površinske vode iz fabrčkog kruga Tesle i nekadašnje fabrike Bosna, ali i fekalna kanalizacija od nekih zgrada u blizini.

“Svi ovi priključci, evidentno je i matematički i praktično, nisu i ne trebaju biti zajedno sa površinskim odvodom ispod podvožnjaka. To je jedan od razloga da, kada je nevrijeme, dođe do preopterećenja odvodnog kolektora jer nije u mogućnosti da pokupi sve površinske vode. Iz tih razloga dolazi do začepljenja i obustave saobraćaja što ugrožava i sigurnost”, rekao je Čivić.

Do sada je bilo i neformalnih i formalnih inicijativa da se ovaj problem riješi, ističe Čivić, naglašavajući da je višemilionski iznos, koje su pokazivali idejni projekti, vjerovatno glavni razlog zašto se još nije krenulo u rješavanje tog problema.

On je pojasnio, da je bi struka morala reći šta je najbolje riješenje, odnosno da li je to izgradnja prihvatnih bazena koji bi amortizovali impulsne količine vode prilikom velikih vodotoka i prelivnim sistemima ponovo bile odvedene do Save, ili kompletnim pumpnim sistemima.

“To bismo morali prepustiti struci i institutima koji bi proračunima pokazali koja bi rješenja bila prvo funkcionalna, a drugo, koja bi najmanje koštala”, rekao je Čivić.

Kako je još dodao, preduzeće “Putevi” prvenstveno će preduzeti mjere na postavljanju svjetlosne signalizacije na senzorskom principu koja bi upozoravala vozače na nepovoljnu dubinu vode ispod podvožnjaka, ali će takođe, u okviru svojih nadležnosti, i dalje preduzimati korake u cilju trajnijeg rješavanja ovog problema.

 

 

 

(radiobrcko.com)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img