spot_img
spot_img

EU info centar i “Poliglota”: Završen “Art wall”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

EU info centar je realizovao događaj pod nazivom “Art wall”, koji je trajao od 10.-17. maja 2018. god. na lokaciji  EU info pointa Brčko, na adresi Trg mladih 1b.

Mlada slikarka Almedina Cifrić, i najmlađi polaznici likovnih radionica Instituta “Poliglota” Brčko  Benjamin Bilalović, Xu Yue Han, Nataša Todorović i Ljiljana Gavrić, su na oslikali sliku “Bajkoviti grad” koja simbolički predstavlja grad Brčko, čistu okolinu, rijeku Savu sa ribicama, prirodu.

Poveznica je most od kamena koji je poistovjećen (crvenom bojom zbog važnosti) sa drvećem jer su oboje dio prirode. Most nam je blizu, kao i Evropska unija. Glavni dio kompozicije je grad, stilizovano prikazan upravo na mostu i drveću. Evropski grad u imaginarnom prikazu. Dvanaest ptica predstavlja zastavu EU, ptice nose “djecu-bebe” u likovima značajnim za razvoj društva i civilizacije, tako će jedna ptica u liku Nikole Tesle nositi svjetlo koje osvijetljava grad, druga Platona vezana za državu, ideju, treća Mocarta spušta na klavir, četvrta čekić u liku nekoga ko je važan za industriju, kao što ju je nekada simbolizovao Alija Sirotanović, peta ptica nosi Kolumba prema Brčanskim brodicama, šesta lenijar – Galileo Galilej, itd., a sve sa odgovarajućim motoom EU koji simbolizuje naš određeni društveno-politički put i to da je naš grad dio Evrope i dio Evropskog kulturnog naslijeđa.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img