EU info centar i “Poliglota”: Završen “Art wall”

EU info centar je realizovao događaj pod nazivom “Art wall”, koji je trajao od 10.-17. maja 2018. god. na lokaciji  EU info pointa Brčko, na adresi Trg mladih 1b.

Mlada slikarka Almedina Cifrić, i najmlađi polaznici likovnih radionica Instituta “Poliglota” Brčko  Benjamin Bilalović, Xu Yue Han, Nataša Todorović i Ljiljana Gavrić, su na oslikali sliku “Bajkoviti grad” koja simbolički predstavlja grad Brčko, čistu okolinu, rijeku Savu sa ribicama, prirodu.

- Reklama -

Poveznica je most od kamena koji je poistovjećen (crvenom bojom zbog važnosti) sa drvećem jer su oboje dio prirode. Most nam je blizu, kao i Evropska unija. Glavni dio kompozicije je grad, stilizovano prikazan upravo na mostu i drveću. Evropski grad u imaginarnom prikazu. Dvanaest ptica predstavlja zastavu EU, ptice nose “djecu-bebe” u likovima značajnim za razvoj društva i civilizacije, tako će jedna ptica u liku Nikole Tesle nositi svjetlo koje osvijetljava grad, druga Platona vezana za državu, ideju, treća Mocarta spušta na klavir, četvrta čekić u liku nekoga ko je važan za industriju, kao što ju je nekada simbolizovao Alija Sirotanović, peta ptica nosi Kolumba prema Brčanskim brodicama, šesta lenijar – Galileo Galilej, itd., a sve sa odgovarajućim motoom EU koji simbolizuje naš određeni društveno-politički put i to da je naš grad dio Evrope i dio Evropskog kulturnog naslijeđa.

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime