Entuzijasti iz Brčkog u akciji izgradnje plaže na Savi

U namjeri da na djelu obale Save u Brčkom naprave plažu članovi Ronilačko-spasilačkog kluba „Nemo“, Klub ekstremnog plivanja „Atos Sava“ i Udruženja „X Centar“ započeli su radove još prošle godine, ali u svojoj namjeri nisu uspjeli.

Nedostaje im novac kojim bi platili materijal i mašine neophodne za uređenje obale.

– Radili smo sopstvenim snagama. Posudili smo bager od jedne firme, a dobili smo i četiri broda pijeska. Uputili smo zahtjev Skupštini da finansira završetak ovog projekta, ali do sada nemamo odgovor. Cijenimo da će nam za materijal i rad mašina trebati još oko 25.000 KM, koliko smo i tražili – kaže Neđo Mićić Tulija, predsjednik RSK „Nemo“ i dodaje da se nada da će im vlasti pomoći u tome.

Zoran Kokanović, poslanik u Skupštini Brčko distrikta, koji je pošle godine za nasipanje plaže obezbijedio 1.000 kubika pijeska, kaže da će kandidovati ovo pitanje već na prvoj sjednici Skupštine, koja se očekuje polovinom septembra.

– U skladu sa svojim mogućnostima pomoći ću uređenju, ne samo kupališta već i Ficibajera, jer smo svjedoci da je posljednjih par godina ovaj dio grada oživio. Uređenje kupališta je ipak samo kap u moru poslova koje treba uraditi, jer je Sava veliki potencijal grada Brčko. Nadam se da ćemo mi u Skupštini to prepoznati – kaže Kokanović.

Mihajlo Zarić, koji je svaki dan na Savi gdje se priprema za plivačke maratone po Srbiji, pozdravlja ideju i napore klubova i udruženja da se napravi kupalište na obali rijeke.

– Bilo bi lijepo da Brčko, poput drugih gradova na rijekama, ima prilaze vodi i plažu. Dođem svaki dan jer volim da plivam i učestvujem na maratonima. Bavim se time amaterski i rekreativno. Plivam obično na sredini rijeke, uzvodno, i nikada ne dolazim bez prijatelja, jer kažu da na rijeku nikada ne treba ići sam – kaže Zarić.

Ronioci i spasioci Kluba „Nemo“ od maja do septembra dežuraju na Savi.

– Tu smo da priteknemo u pomoć kupačima kojih je ovog ljeta zaista mnogo, jer ne rade gradski bazeni. Hvala bogu, ni ove, kao ni ranijih godina nismo imali značajnijih problema. Ovog ljeta na vodi je i mnogo plovila koji rijeku koriste čak i noću – kaže Tulija.

Dok dežuraju pored kupača i brodica na Savi ronioci kluba „Nemo“ koriste vrijeme za ronjenje i organizuju akcije uklanjanja predmeta iz korita rijeke koji mogu smetati, a nedavno su na obalu izvukli potopljenu brodicu.

Nema uslova za ronjenje

Ronilačko spasilački klub „Nemo“ ima oko 180 članova.

– Imamo oko 20 aktivnih ronilca, koji ne mogu da rade, jer je zbog veoma loše vidljivosti Sava neuslovna za ronjenje – kaže Tulija.

 

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime