Ekonomska škola potpuno prilagođena potrebama osoba sa invaliditetom

Brčanska Ekonomska škola od nedavno je prva srednja škola u Distriktu koja ima postavljen lift za učenike sa invaliditetom, ali i pristupne rampe u učionice, sportsku dvoranu, te odgovarajući toalet.

Zora Pajkanović, direktorica ove škole, rekla je da imaju dva učenika koja se kreću pomoću invalidskih kolica, te da su se na ovaj način otklonile sve arhitektonske barijere kako bi se oni nesmetano kretali u svim prostorijama škole.

- Reklama -

“Otkako su se oni upisali u našu školu nastojimo da se te barijere otklone. Uz razumijevanje Odjeljenja za obrazovanje nedavno je postavljen lift, dobili smo i upotrebnu dozvolu. Ranije smo napravili rampe u školi, prilagodili toalete. Tokom prošlog ljetnog raspusta opremljen je i kabinet informatike u prizemlju, a nedavno je postavljena i rampa do sportske sale”, precizirala je Pajkanović.

Prema njenim riječima, ideja za postavljanje lifta pokrenuta je prije dvije godine na inicijativu roditelja učenice sa invaliditetom koja se tada upisala u Ekonomsku školu.

“Naravno zajedno sa rukovodstvom škole. Svi mi imali smo mnogo razumijevanja i želje da to riješimo ali kod nas su procedure komplikovane. Tako da je od prve ideje do njene realizacije proteklo dvije godine jer se i budžet od prošle godine usvojio tek početkom oktobra. U budžetu nam je odobreno 52.000 maraka, s tim da je osim za lift, od tih sredstava opremljen i kabinet, te su napravljene rampe i prilagođeni toaleti. Kada su u pitanju djeca sa invaliditetom, mislim da su sada dovedena u jedan ravnopravan položaj”, pojasnila je Pajkanović.

Željka Jović, majka djevojčice sa invaliditetom koja pohađa Ekonomsku školu, rekla je da je sve ovo jako značajno za njenu kćerku jer može da se kreće nesmetano i da se ne osjeća izdvojeno od druge djece.

Kako je naglasila, svi zahtjevi su ispunjeni, odnosno napravljeno je sve što je potrebno.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime