spot_img
spot_img

Ефикасније, брже и економичније: Алтернативни начини рјешавања привредних спорова

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Како привредне спорове рјешавати на начине који ће и судовима и привредницима донијети значајна олакшања, била је тема радионице о предностима алтернативних и мирних начина рјешавања привредних спорова, коју су 20. октобра 2021. године у Брчко дистрикту организовали Високо судско и тужилачко вијеће БиХ и Привредна комора Брчко дистрикта.

Радионици су присуствовали представници пословне заједнице у БиХ, а о примјени алтернативних начина у рјешавању привредних спорова, са привредницима су разговарали експерти из ове области.

О поступку медијације говорио је Амир Авдагић, потпредсједник Удружења медијатора у БиХ.

Поступак арбитраже пред Арбитражним судом при Вањскотрговинској комори БиХ, представио је проф. др Абедин Бикић, док је о судској нагодби и предностима примјене овог института говорила Дијана Мазалић Новић, предсједница Окружног привредног суда у Приједору.

“Значајан број спорова који се воде у суду у Брчком односи се управо на привредне спорове, због чега би интензивнија примјена алтернативних начина рјешавања спорова у овој области донијела бројне користи, и судовима и привредницима. С једне стране мању оптерећеност судова, а са друге јефтиније поступке привредним субјектима. Због тога нам треба више оваквих догађаја у којима ће привредници имати могућност додатно се информисати, али и те информације подијелити са колегама и другим привредницима,” истакао је Драган Ђукић из Привредне коморе Брчко дистрикта БиХ.

Учесници су на радионици имали прилику чути детаљне информације о арбитражи, медијацији и судској нагодби, као и о предностима рјешавања спорова на овај начин у односу на редовни судски поступак.

Овај догађај дио је шире иницијативе коју ВСТВ БиХ проводи уз подршку Европске уније, кроз Пројекат “Изградња ефикасног правосуђа у служби грађана – ИПА 2017”, како би се пословној заједници приближила арбитража, медијација и судска нагодба, као алати за брже, ефикасније и јефтиније рјешавање привредних спорова.

 

 

 

(Високо судско и тужилачко вијеће БиХ)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img