E-sjednice Vlade Brčko distrikta do kraja godine

U okviru zajedničkog projekta “Nadogradnja i uspostavljanje sistema e-sjednica vlada” koji realizuju Brčko distrikt i Republika Srpska, sistem za elektronsku pripremu i održavanje sjednica članova brčanske Vlade trebao bi biti pušten u rad krajem godine. Republika Srpska ovakav softver imala je i ranije, ali će uz pomoć ovog projekta, vrijednog blizu milion maraka, on biti ažuriran i znatno bolji.

Kao što je i ranije najavljeno, u Brčkom je oformljen tim za implementaciju projekta. Vladin sekretar Davor Šolaja ističe da je nabavljena i neophodna softverska oprema, te da je isporučeno 35 računara za članove Vlade, koji su već prošli prvi krug edukacije za rad u programu.

- Reklama -

Na pitanje imamo li kadar koji će održavati sistem, Šolaja za Radio Brčko ističe da će banjalučka firma, s kojom je potpisan ugovor o isporuci softvera, prvu godinu besplatno održavati sistem, te da će kasnije morati angažovati najmanje tri stručnjaka – informatičara.

“Nakon izrade akata, članovi Vlade i državni službenici će automatski imati dokument ispred sebe, odluku ili zaključak sa sjednice. To znači da nema više sporih procedura preko pisarnice, koje znaju potrajati nekoliko dana“, pojasnio je Šojala.

Osim što će državni službenici između sebe komunicirati brže i efikasnije, ovaj sistem će građanima omogućit onlajn praćenje vladinih sjednica.

Vrijednost isporučene opreme za funkcioniranje e-sjednica za područje Brčko distrikta je oko 450.000 maraka.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime