spot_img
spot_img

Двије трећине непрофитних организација добиле 8.844.539,85 КМ текућих грантова из буџета Брчко дистрикта у 2020. години

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Додјела текућих грантова непрофитним организацијама у 2020. години из буџета Брчко дистрикта била непромијењена у односу на 2019. годину, односно недовољно транспарентна, неправовремена, непотпуна и дискриминативна према дијелу непрофитних организација закључак је „Другог полугодишњег извјештаја о праћењу финансирања непрофитних организација из буџета Брчко дистрикта“ – за период 01.07. до 31.12.2020. године.

Извјештај је креиран за потребе неформалне групе окупљене у иницијативу „За транспарентно финансирање непрофитних организација из буџета Брчко дистрикта“.

У протеклој години је било позитивних помака у овој области захваљујући иницијативи групе прилком креирања и усвајања Закона о удружењима и фондацијама Брчко дистрикта БиХ, али и поновљене забрињавајуће праксе додјељивања новца непрофитним организацијама без критеријума и јавних позива.

“Двије трећине непрофитних организација добиле су 8.844.539,85 КМ текућих грантова из буџета Брчко дистрикта у 2020. години, што је 78,3% од планираних текућих грантова. На основу јавних позива додијељено је 30% текућих грантова, што је мање од законом предвиђених 44%. На основу наведеног може се закључити да је додјела текућих грантова непрофитним организацијама у 2020. години била непромијењена у односу на 2019., недовољно транспарентна, неправовремена, непотпуна и дискриминативна према дијелу непрофитних организација”, истакао је приликом излагања аутор извјештаја Момир Дејановић, дугогодишњи активиста у цивилном сектору.

Највише текућих грантова додијељено је вјерским заједницама и спортским клубовима, а међу фаворизованим непрофитним организацијама биле су политичке партије и удружења културе, обољелих и проистекла из ратова. Занимљива је и информација да су додијељени текући грантови за чак 350 непрофитних организација из буџета у протеклој години.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић је недавно подржао приједлоге из иницијативе групе да представници цивилног друштва буду укључени у израду новог правилника о финансирању непрофитних организација, надзор над имплементацијом пројеката који се финансирају из буџета и креирање регистра удружења.

„Видимо да је извјештај за 2020. да се пракса нетранспарентног додјељивања новца непрофитним организацијама није промијенила значајније у овој години. И даље се већи дио средстава даје привлиегованим удружењима али се надамо да ће нови закон о Удружењима и фондацијама и нови Закон о буџету који су ступили на снагу ове године допринијети квалитетнијој, транспарентнијом додјели средстава из буџета.

Морам да нагласим због јавности, да организације цивилног друштва добијају око 10 одсто укупних средстава, док остатак добијају привилеговане организације међу којима су и политичке партије. Наш циљ за ову годину јесте да заједно са Владом и Скупштином креирамо квалитетан Правилник о додјели средстава који ће бити транспарентан и са већом контролом над утрошком средстава”, истакао је Дамир Раденковић.

У циљу поправљања стања, односно успостављања транспарентнијег и праведнијег финансирања непрофитних организација у Брчко дистрикту, у Извјешатају су наведене препоруке:

– да се у процес додјеле средстава, израду правилника, критеријума за додјелу те праћење овог поступка укљуће представници НВО

– да у склопу припреме и доношења буџета буду припремљени и донешени подзаконски акати за додјелу текућих грантова, да се расподјела текућих грантова за програмско и друго суфинансирање непрофитних организација изврши до краја априла и да се објављивање и расподјела текућих грантова по јавним позивима за пројектно финансирање оконча до краја јуна,

– да се унаприједи постојећи систем планирања и додјеле текућих грантова непрофитним организацијама

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img