spot_img
spot_img

Држите им палчеве: Самир и Јасмина крећу по своју бебу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Самир и Јасмина из Брчког један су од многих парова у нашој земљи који на природан начин не могу доћи до жељеног потомства.

Заушњаци, које је Самир боловао као дијете оставили су трајне посљедице, те је једино рјешење за њих, донација генетског материјала и вантјелесна оплодња која се нажалост у нашој земљи још увијек не ради. (Не постоји законски оквир иако БиХ има бројне клинике које су у стању извести поступак.)

Из Удружења Беба више наглашавају да је риједак примјер да мушкарац отворено говори о неплодности.

„Самир је у овом случају помјерио границе. Јавно нам је предочио свој проблем, те прихватио донацију генетског материјала као једину опцију која је у овом случају рјешење за остваривање жељеног потомства. О проблему мушке неплодности Самир је говорио и у документарном филму ‘Мушка страна приче’ а поменути пар многе је подстакао да другачије доживљавају људе који се боре са неплодношћу у емисији ‘Отисак пулс плус'“, истиче Жељко Лазаревић предсједник удружења Беба више.

Како трошкови поступка, премашују цифру од 6000 марака, колико за први поступак медицински потпомогнуте оплодње издваја Фонд Здравственог осигурања Брчко дистрикта, били смо у прилици тражити помоћ, добрих људи, која на сву срећу ни овога пута није изостала.

На првом мјесту желимо се захвалити директору Фонда здравственог осигурања, господину Миодрагу Тодоровићу, као и свим запосленицима нашег Фонда који су нам заиста у свему излазили у сусрет.

Затим ту су запосленици клинике „Medico S“ из Бања Луке који су нас повезали са клиником „Пронатал“ у Прагу на којој ће и бити изведен поступак МПО. Наше колегинице Милијана Симић и Жељка Јовановић, већ дуже вријеме комуницирају са клиником у Чешкој а ту нарочито морамо истаћи и предан и озбиљан рад , те предусретљивост особља клинике Пронатал из Чешке. Посебну захвалност упућујемо Биљани Зјакић и Марини Мишковић, наглашавају из Беба више.

Није било особе којој смо се обратили а да нам није помогла у складу са својим могућностима. Тако је предсједник Скупштине Дистрикта, господин Есед Кадрић обезбиједио наш превоз до Прага и назад. Новчана средства од по хиљаду марака, за Самира и Јасмину, раније су уплатили Александар Суботић (дугогодишњи донатор Удружења Беба више) те господин Алија Дењагић, посланик у Скупштини Дистрикта а помоћ није изостала ни од стране градоначелника Дистрикта, господина Синише Милића, рекао је Лазаревић, напомињући да се у акцију помоћи поменутом пару одазвао и Браво кафе, Coffee Shop, те бајкери из Брчког, Silver Wings и MC „Гремиум“ Брчко.

Поликлиника „Пајић Medical“ у неколико наврата, потпуно бесплатно урадила је све лабораторијске претраге које су биле потребне Самиру И Јасмини, а помоћ им је пристигла и од колектива и малишана из обданишта Бамби, који су обиљежавајући Дјечији недељу, на свом „базару“ прикупили 1195.00 КМ за помоћ Самиру и Јасмини.

Дуго смо чекали да се створе услови за само извођење поступка. Бројни су фактори који утичу на обављање поступка вантјелесне оплодње, као што су циклус жене, здравствено стање партнера и сл. Ситуација са вирусом корона такође нас је успорила.

Иако ни сада није најбоља ситуација, ипак по препоруци љекара путујемо у Праг, наводи се у саопштењу „Беба више“ који су у контакту и са амбасадорицом БиХ у Чешкој Њ. Е. Мартином Млинаревић Сопта која ће примити делегацију Беба више у Прагу.

„Плашим се само да нисмо заборавили поменути некога од многих људи који су нам помогли. Заиста, не постоји особа која је чула за овај случај а да нам није понудила помоћ. Самир и Јасмина то свакако заслужују. Снага њихове љубави и жеља за потомством су нешто што заиста инспирише, говори Лазаревић напомињући да поменути пар нема запослење, па чак ни ријешено стамбено питање. Пар Хокић такође се захвалио свима који су их подржали у њиховој жељи да буду родитељи.

„Шта рећи него једно огромно хвала, свим људима који су нам дали подршку. Није лако, пролазити све ово, нарочито за Јасмину, јер на тијелу жене се све одвија, хормонска терапија и све остало. И поред бројних проблема са којима се сусрећемо, не губимо наду да ћемо добити бебу и имати боље сутра, каже Самир Хокић, наглашавајући да је пресрећан што се толико људи одазвало акцији и помогло им.

Посебну захвалност поред поликлинике „Пајић Medical“ упутили су и гинеколозима брчанске болнице др Јелени Живановић и доктору Топићу. Јасмина, Самир и Жељко јутрос су у пет часова кренули на пут у Праг. У Брчком их је испратио Александар Суботић, који им је још једном пожелио срећу.

Беба више

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img