spot_img
spot_img

Другог дана Сусрета комедија “Покојник” Бранислава Нушића

spot_img
spot_img

Другог дана 39. Интернационалних театарских сусрета Брчко дистрикта БиХ у Дому културе с почетком у 19:30 сати, бит ће уприличена изведба представа „Покојник“ коју је по тексту Бранислава Нушића режирао и адаптирао Егон Савин. Представа је заједнички пројект Црногорског народног позоришта и Центра за културу Тиват.

Адаптација Егона Савина радњу “Покојника” смјешта у Подгорицу, у тридесете године двадесетог вијека.

“У овој комедији Нушић је директно насликао спрегу власти са криминалом, као што је отворено приказао полицијско насиље над грађанским правима и слободом сличности. Слика друштва у којем је закон – безакоње и пљачка, у “Покојнику” је лишена оне нушићевске веселости и разиграности. У сатиричном тону, препуном горчине, комична слика менталитета замијењена је овдје суморном сликом и опорим разријешењем без перспективе. Зато је сатиричко значење “Покојника” потпуно и веома ефектно” – истакао је редитељ Савин.

Представа је након премијерног извођења 30. јула у Центру за културу Тиват, наишла на одличне реакције критике које свједоче о квалитету представе у којој ће публика уживати и због које ће се замислити над темама које овај комад истиче.

“Покојник” показује неку крајње резигнирану Нушићеву фазу, када није више било ни оптимизма ни оног благог хумора раније присутног у његовим комедијама. Мислим да се то јако добро види у представи Егона Савина која непрестано балансира између трагедије и комедије и јасно показује Нушићев мрак, на начин који је веома савремен и прилагођен нашем времену.” – рекла је о представи позоришна критичарка Ана Тасић.

У представи играју: Марко Баћовић, Бојан Димитријевић, Бранка Оташевић, Горан Вујовић, Александар Радуловић, Лазар Драгојевић, Славко Калезић, Слободан Маруновић, Стеван Вуковић, Дејан Иванић, Стеван Радусиновић, Радмила Божовић, Јадранка Мамић, Драган Рачић и Слободан Вујадиновић. Ауторски тим представе чине: Весна Поповић, сценографкиња, Јелена Стокућа, костимографкиња, Гордана Булатовић, асистенткиња костимографкиње, Дубравка Дракић, сценски говор, организаторка Гордана Смодлака, извршна продуценткиња Нела Оташевић, и асистенткиња редитеља Радмила Божовић.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img