Др Нихад Шибоњић и ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ правоснажно ослобођени од оптужбе - nula49.com
spot_img
spot_img

Др Нихад Шибоњић и ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ правоснажно ослобођени од оптужбе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У кривичном поступку који се води против Нихада Шибоњића и Јавне здравствене установе „Здравствени центар“ Брчко, првостепеном пресудом Основног суда Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, број 96 0 К 108221 20 К 2 од 30.01.2023. године оптужени су ослобођени од оптужбе да су починили продужено кривично дјело Злоупотреба положаја или овлаштења из разлога што није доказано да су учинили кривично дјело за које се оптужују.

Вијеће Апелационог суда Брчко дистрикта БиХ је дана 06.09.2023. године на јавној сједници донијело пресуду којом је одбило као неосновану жалбу Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ, а по службеној дужности преиначило пресуду Основног суда Брчко дистрикта БиХ, тако што се Нихад Шибоњић и Јавна здравствена установа „Здравствени центар“ Брчко, ослобађају од оптужбе да су радњама у изреци ове првостепене пресуде починили продужено кривично дјело Злоупотреба положаја или овлаштења, јер дјело које се оптуженим ставља на терет, како је описано у изреци првостепене пресуде, није кривично дјело.

Подсјећамо да је др Нихаду Шибоњићу, као директору ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ (на основу чега је одговорна и правна особа Јавна здравствена установа „Здравствени центар“ Брчко) стављено је на терет да је у периоду 2015. и 2016. године закључио више незаконитих уговора о волонтирању, без да је претходно донио План потреба за кадровима и Одлуку о реализацији плана запошљавања, те да није поднио захтјев за пријем волонтера Служби за људске ресурсе која би на основу истих расписала Јавни позив и провела поступак за пријем волонтера. Односно, истом је стављено на терет да је без икаквог правног утемјељења у нормативним актима Брчко дистрикта БиХ и интерним актима ЈЗУ “Здравствени центар Брчко“ закључио уговоре са волонтерима гдје су исти вршили уплате на рачун овог правног лица у износима од по 200,00 КМ мјесечно, те је тиме злоупотријебио положај или овлашћења и овој здравственој установи прибавио имовинску корист већу од 20.000 КМ.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img