spot_img
spot_img

Др Драган Нинковић јуче отишао у пензију: Скалпелом исписао животопис

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ријетко ког човјека судбина подари таквим почастима као што је то учинила према угледном брчанском хирургу примаријусу др Драгану Нинковићу, који је 14. новембра, на свој 65, рођендан, на дан Светих Кузме и Дамјана, заштитника љекара и болница, испраћен у заслужену пензију.

Иако др Нинковић није желио да се приређује никакво славље тим поводом, колеге су ипак одлучиле да га једном необичном тортом изненаде након редовног радног састанка.

“Све је чини ми се било спонтано, иако су они без мог знања наручили торту и лијепо смо се почастили. Хвала им од срца. А ја нећу пензионерске дане проводити у доколици. Верујем да су моје искуство, стручност и жеља да будем на услузи људима којима је моја помоћ потребна, довољни разлози да се и даље бавим хирургијом”, кратко нам је рекао др Нинковић.

Прим. др Драган Нинковић, рођен је 14. Новембра 1954. године у Новом Саду, гдје је завршио основну и средњу школу, те Медицински факултет 18. октобра 1978. године.

У Брчко долази 1. новембра 1978. одакле одлази на служење војног рока у школу резервних официра на ВМА у Београду. Из ЈНА се враћа у Брчко и 6. новембра 1979. године почиње да ради у брчанској Болници.

На специјализацију одлази 1984. године и на Новосадском универзитету за 3,5 године добија диплому специјалисте опште хирургије 14. марта 1988. године.

У ратним дешавањима показао је стручност и хуманиизам. Током рата од 1992. до 1995. године извео је око 1.000 операција на пацијентима са политраумама изазваних ратним дејствима.

У истом периоду извео је више стотина других операција.

Међу политраумама остаће упамћене операције над три пацијента са повредама срца.

Сви су преживјели, а третирао је и бројне друге повреде рањених припадника војске, као и цивила у Брчком који су страдали од сталног гранатирања овог града.

У августу ратне 1995.године са анестезиологом Момиром др Црнићем, формира ратну болницу у Кључу, гдје је по наређењу генерала Новице Симића, команданта Источно босанског корпуса Војске Републике Српске отишао на испомоћ Другом крајишком корпусу.

Остаће упамћен као хирург који је у овом граду обавио прву операцију. Током боравка извео је укупно 30 операција.

За заслуге у раду у ратним условима др Нинковић је 14. новембра 1994. године, на 30 рођендан, добио звање примаријуса, а нешто касније, 1994. године, добио је Крст Милосрђа.

Од 1992. до 1997. године налазио се на дужности шефа хирушког одјељења у брчанској Болници „Свети Василије Велики“.

Проглашењем Брчког за Дистрикт прим. др Драган Нинковић од 2000. до 2017. такође обавља дужност шефа хирургије у брчанској Болници.

Још 1996. године његовим настојањем у брчанској Болници уведен је онколошки конзилиј. Др Нинковић остаће упамћен као човјек који је 2003. године извео прву лапараскопску операцију жучи.

Др Нинковић имао је и има запажен друштвени ангажман.

Од 1987. до 1994. године био је одборник у Скупштини општине Брчко. У вријеме док је предсједник Боксерског савеза Републике Српске био пок. Средоје Зекановић, др Нинковић је био љекар боксерске репрезентације Републике Српске.

Учествовао је у формирању Удружења хирурга Републике Српске. Његову стручност цијене колеге из цијеле БиХ што се да видјети из чињенице да је у два мандата био члан предсједништва Удружења хирурга Федерације БиХ.

Има одличну сарадњу са колегама из медицинских установа широм Србије и БиХ.

Његов допринос укупном здравственом систему препознао је и некадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик, који га је 2018. године, поводом обиљежавања 28. јуна, Видовдана – крсне славе Војске Републикем одликовао Орденом Крст Милосрђа за признат дугогодишњи рад у здравству и допринос у развоју здравствених услуга, као и лијечењу пацијената.

 

 

 

 

(MD/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img