spot_img
spot_img

Доношење Општег колективног уговора у дистрикту и даље под знаком питања

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Брчко дистрикт је једино подручје у региону који нема потписан Општи колективни уговор којим би се регулисала права али и обавезе радника и послодаваца, иако Синдикат дистрикта на томе годинама инсистира, каже Игор Бабић, предсједник Синдиката дистрикта.

Према његовим ријечима за потписивање Општег колективног уговора неопходно је да Скупштина дистрикта усвоји подзаконске акте на Закон о раду којим би се омогућило доношење овог документа за шта је заинтересовано и Удружење послодаваца.

Бабић је овом приликом изразио наду да ће у Скупштини дистрикта имати партнера који ће коначно убрзати тај процес како би се неопходни подаконски акти усвојили и радници у дистрикту Брчко били у могућности да остваре своја права путем Општег колективног уговора.

„Свједоци смо великог одлива радне снаге, а добре и квалитетне раднике ништа неће задржати осим доброг Закона који ће штитити радничка права”, рекао је Бабић.

Он је истакао да је доношење позаконских аката у року од шест мјесеци од доношења Закона обавеза послодавца која ни након двије године од доношења Закона о раду није испоштована.

„Надамо се да ће Влада дистрикта ускоро кренути у реализацију неопходних подзаконских аката, чиме би се омогућило да Општи колективни уговор заживи и тиме спријечи даљи одлазак радника са овог подручја“, нагласио је предсједник Синдиката.

Бабић је овом приликом поновио захтјев Синдиката упућен Влади дистрикта за формирање Одјељења за рад и радноправне односе јер, како је рекао, људи одлазе и ништа их неће спријечити у томе осим доброг Закона који ће штитити њихова права.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img