spot_img
spot_img

Donacija za skrining vida kod maloljetnika?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Zahtjev roditeljima upućen iz Odjeljenja za obrazovanje u brčanskoj Vladi za davanje pismene saglasnosti da se njihovoj djeci predškolskog i školskog uzrasta uradi skrining vida izazvao je veliku pažnju brčanske javnosti.

Pojašnjavajući ovaj zahtjev kojim roditelji dobrovoljno prihvataju ili odbijaju skrining, Senad Osamnović šef Odjeljenja za obrazovanje rekao je da je u pitanju sporazum o donaciji koji su, prije dva mjeseca, ovo Odjeljenje i brčanski “Zdravstveni centar”, potpisali sa predstavnicima crkve Isusa Hrista iz Sarajeva.

“Tim sporazumom brčansko zdravstvo dobilo je oftalmološku opremu vrijednu 20.000 konvertibilnih maraka i on podrazumjeva skrinig vida kod djece predškolskog i školskog uzrasta. Ovaj projekat će se realizovati tako što će oftalmolog iz brčanske javne zdravstvene ustanove obučiti nastavnike kako da izvrše skrining vida kod ove djece i oni će to činiti bez uplitanja bilo kakvih lica sa strane. Obuka nastavnika je već završena. Skrinig vida je na dobrovoljnoj bazi”, precizirao je šef Osmanović.

Šef Osmanović precizirao je da je sporazum potpisan sa predstavnicima crkve Isusa Hrista iz Sarajeva, poznatijom kao Mormoni, koja je uredno registrovana u BiH.

Majka dvoje maloljetne djece Ivana Pirić iznenađena je saznanjem da je cijeli projekat skrininga vida kod djece podstaknut od jedne crkvene organizacije.

“Iako sam dala pismenu saglasnost, nakon što sam saznala da se to radi pod okriljem crkve bila sam šokirana i povukla sam saglasnost. To sam učinila zbog činjenice da je izabrana najosjetljivija populacija, a istovremeno sam sugerisala svojim prijateljima da ni oni ne potpisuju saglasnost”, rekla nam je gospođa Pirić.

Inače, predstavnici Crkve Isusa Hrista na prostoru Brčko distrikta nisu aktivni. Jedini njihov poznati aktivizam na prostorima Posavine bila je donacija u Šamcu tokom poplava 2014. godine.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img