Dolazak djece s Kosova i Metohije odgođen za avgust

Dolazak djece s Kosova i Metohije u Republiku Srpsku i Brčko, koji je bio planiran za jun, za sada je zbog epidemije koronavirusa, odgođen za 21. i 22. avgust, rekao je danas predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Dodao je kako je u Brčkom trebao biti centralni doček 1.100 djece sa Kosova i Metohije.

“Čekamo razvoj situacije. Radićemo onako kako je najbolje za djecu. Ako ne uspijemo ove, iduće godine hoćemo sigurno i nećemo prekidati projekat”, rekao je Arlov novinarima u Brčkom.

Predsjednik SPKD Prosvjeta Brčko Dragan Tomić ovom prilikom je kazao da porodice koje su se ranije prijavile da budu domaćini mališanima s Kosova i Metohije, više informacija mogu dobiti u prostorijama Prosvjete.

“Prijava roditelja koja je bila počela u drugom mjesecu prekinuta je vanrednim stanjem tako da mogu sad slobodno ponovno pozvati naše sugrađane da ako žele ponovno se prijave da budu porodice domaćini djeci s Kosova i Metohije, eventualno u augustu; slobodno da dođu u naše prostorije radnim danima od 8 do 14 sati, da se prijave i ostave svoje podatke”, rekao je Tomić.

Arlov je ovom prilikom napomenuo i da je od 1. do 31. maja aktivan humaniratrni broj 1412 za pomoć u izgradnji Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici za 144 djece i mladih s poteškoćama u razvoju. Za izgradnju ovog centra čija je ukupna vrijednost 280.000 evra, potrebno je prikupiti još 100.000.

“Otvorili smo humanitarnu akciju i pozivamo sve humane ljude da pozovu 1412 do 31. maja i na taj način doniraju po jednu marku i tako učine još jedno humano djelo za one kojima je potrebno. U ovom mjesecu do danas smo skupili oko 14.000 poziva na 1412”, ističe Arlov.

U pripremi je i knjiga o humanosti za Kosovo i Metohiju autora Slavka Basare, uglednog publicista i novinara, a koju ove godine planira izdati Odbor u suradnji sa izdavačkom kućom “Rad” i SPKD “Prosvjeta” Brčko kao suizdavačem.

“Mi smo u taj jedan projekt pisanja knjige koja treba da bude svjedočanstvo svih tih odlazaka i humanitarnog djelovanja RS-a prema Kosovu i Metohiji željeli da između korica stavimo sve ono što se dešavalo u posljednjih 12 godina. Već tri i po godine intenzivno radimo na ovom obimnom projektu”, rekao je Basara.

Knjiga će javnosti biti predstavljena do kraja tekuće godine, a među njenim koricama jedno posebno pogledavlje bit će posvećeno i Brčko distriktu.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime