Doktor Dragan Pajić na djedovini kod Brčkog proizvodi vrhunska vina

Na obroncima Majevice u okolini Brčkog, gdje nije ostao nijedan čokot vinove loze, dr Dragan Pajić počeo je prije šest godina svoju poljoprivrednu priču podizanjem prvih nasada vinove loze.

Do ideje je došao spontano jer je često poslom odlazio u Austriju, te tako prolazeći kroz Hrvatsku i Sloveniju gledao je zasađene vinograde koje su bili nepristupačniji od onih koju je naslijedio u selu Bukvik.

Uvidom u zemljišne knjige koje datiraju još od davne 1718. godine naišao je na podatak da mnoge parcele u selu Bukvik u to vrijeme zvale “vinogradi“ te da su na tom području nekada bile zasađene vinove loze. Međutim, pod najezdom Otomanskog carstva vinova loza je iskrčena i tu su zasađene neke druge kulture.

Prvi vinograd je zasadio na površini od 1,5 hektara u selu Bukvik, 14 kilometara od Brčkog, sa sortama chardonnay, sauvignon blanc i merlot. Iduće godine je zasađeno još 0,7 ha sa istim sortama grožđa, a 2018. godine podignut je i vinograd na području sela Ražljevo na 2,7 ha sa sortama chardonnay, sauvignon blanc, merlot i hamburg muscat.

U razgovoru za poslovni portal, Jelena Radovanović, marketing menadžer, rekao je kako je 2016. godine izgrađena vinarija, gdje je počela obrada vina, a nakon toga izlazi sa vinom na tržište.

“Godinu kasnije izgrađena je prva degustaciona sala manjeg kapaciteta, a ove godine Pajić otvara veću salu sa kapacitetom 100 ljudi”, kazala je Radovanović.

Danas ovaj entuzijasta sa svojom vinarijom sve više osvaja regionalno tržište, a tome svakako idu u prilog i nagrade sa svjetskih takmičenja. Za vino Merlot Barrique 2017. dobili su srebrnu medalju Novosadskog sajma 2018, prvu nagradu u kategoriji bijelih i roze vina 23. Sremskog vinijada u Berkasovu, za Merlot Barrique 2017., za Chardonnay 2018. bronzanu medalju, “The Balkans International Wine Competition” (BIWc), za kasnu berbu 2017. bronzana medalja na takmičenju “International Wine Challenge Vienna” (IWC Vienna), za Souvignon Blanc 2017. srebrna medalja Novosadskog sajma 2018, za Sauvignon Blanc 2017. srebrna medalja na takmičenju “International Wine Challenge Vienna” (IWC Vienna), za Chardonnay 2017. srebrna medalja na takmičenju “International Wine Challenge Vienna” (IWC Vienna), za Chardonnay 2017. zlatna medalja Novosadskog sajma, za Rose 2017. zlatna medalja na takmičenju, “International Wine Challenge Vienna” (IWC Vienna), i na takmičenju AWC 2019. godine Merlot Barrique srebrna medalja.

Vinima su, kako kaže Radovanovićeva, pokrili regiju Brčkog i Bijeljine. Planiraju ulazak na sarajevsko tržište i na tržište srednje Bosne.

Njihova vina su prepoznata i na tržištu Srbije gdje su započeli izvoz, a u pripremi su i nove vrste vina.

 

 

 

 

(akta.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime