spot_img
spot_img

Договорена траса ауто-пута и гасовода кроз Брчко

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На данашњем одржаном састанку између челника Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, представника државне власти и ентитета, представника јавних предузећа Аутоцесте Федерације БиХ и Аутопутеви Републике Српске, постигнут је договор везано за трасу ауто-пута која ће пролазити кроз територију Дистрикта.

Састанку је такође присуствовао супервизор за Брчко, госп. Џонатан Менути, као и представници Завода за планирање, пројектовање и развој Брчко дистрикта којима је повјерен задатак измјене просторног плана у циљу дефинисања трасе аутопута.

„Уз велику подршку министра Војина Митровића, са нивоа БиХ, и једну конструктивну и савјетодавну улогу надлежних ентитетских јавних предузећа, можемо данас обзнанити да је дошло до договора о коридорима ауто-пута кроз Дистрикт Брчко. Завод за пројектовање ће сада сачинити приједлог који би још једном, у савјетодавном смислу, био сагледан од стране Аутоцеста ФБиХ и Аутопутева РС, и који ће бити стављен на јавни увид како би грађани Дистрикта имали прилику да кажу свој суд о томе“ изјавио је градоначелник Дистрикта Есед Кадрић.

Он је додао да ће се приступити вриједном и брзом рјешавању питања експропријације и израде неопходних законских прописа како би се утврдили и гасоводни и путни коридори.

Синиша Милић, предсједник Скупштине Дистрикта, такође се захвалио министру Митровићу на ангажману, казавши да су данашњим усаглашавањем коридора ауто-путева отклоњене све препреке за реализацију важних капиталних пројеката који се интензвино одвијају те да ће Дистрикт учинити максимални напор у њиховој даљој разради.

Супервизор за Брчко Џонатан Менути изразио је своје задовољство радом органа власти Дистрикта, посебно брчанским Заводом за планирање који су, уз сарадњу стручњака са ентитетског нивоа, дошли до рјешења за ово важно питање.

Војин Митровић, министар комуникације и промета БиХ, истакао је важност данашњег постигнутог договора.

„Ја сам имао задатак да се ова траса кроз Брчко дистрикт ријеши и ми смо око годину дана радили на овом пројекту. Морам овом приликом да се захвалим представницима власти Брчко дистрикта који су били изузетно кооперативни, као и ентитетским владама, Аутоцестама Федерације БиХ и Аутопутевима Републике Српске. Овај ауто-пут, који пролази кроз Брчко, и према Бања Луци и према Сарајеву, донијеће једну нову димензију и нову, бољу позицију и могућност за Брчко дистрикт према страним и домаћим улагачима“ рекао је Митровић.

Своје задовољство истакао је и премијер ФБиХ Фадил Новалић казавши да се ради о великом кораку напријед, упутивши захвале свим актерима.

„Ово је трећи пут да се састајемо у Брчком по овом питању, само што се сада промијенио приступ у смислу да смо практично затворили Коридор 5Ц када је у питању финансијска и техничка страна. Сада дио своје способности и потенцијала пребацујемо на ову цесту“, изјавио је Новалић.

„Морам да изразим задовољство од стране РС зато што смо данас постигли договор око будуће трасе коридора, не само аутопута, него и гасовода који ће водити кроз Брчко дистрикт. Важно је да су званични органи Дистрикта заједно са нашим сарадницима успјели да дођу до једног компромисног рјешења које може да задовољи све стране које су заинтересоване за градњу истих“ изјавио је Недељко Ћорић, министар саобраћаја и везе РС.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img