Dodik u Brčkom na obilježavanju Dana Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je na današnjoj svečanosti obilježavanja Dana Republike Srpske u Brčkom da je Republika Srpska jedino što je danas održivo u BiH.

“Mi želimo mir. Uvažavamo političke interese bošnjačkog naroda, ali ne i njihov idealizam koji štite međunarodni faktori. Projekat centralizovane BiH je propao”, rekao je Dodik.

On je poručio da kompromisa o Republici Srpskoj nema, a nema ga ni o 9. januaru koji je slava Republike Srpske.

“Od jednog datuma kojeg smo slavili svih prethodnih godina napravljeno je teško političko pitanje”, ukazao je predsjednik Dodik.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da su Srbi u ovoj lokalnoj zajednici ponosni što se u njoj i ove godine obilježava Dan Republike Srpske, a to su iskazali i masovnim izlaskom na referendum.

“Republika Srpska, koja je nastala kao izraz volje srpskog naroda u BiH, danas se brani patriotizmom. Ona je garant opstanka srpskog naroda i u distriktu Brčko. Svuda u BiH gdje nema institucija Republike Srpske srpski narod je sveden na statističku grešku”, rekao je Milić.

Prema njegovoj ocjeni, pretjeranim popuštanjima neće oslabiti konflikti u BiH, niti će time da prestanu pritisci na Republiku Srpsku.

“I Arbitražna odluka o distriktu Brčko dala je dovoljno prostora Srbima u ovoj lokalnoj zajednici da na legitiman način ostvaruju svoje interese. Distrikt Brčko nije pusto ostrvo. On će biti dio budućeg auto-puta Bijeljina-Banjaluka”, napomenuo je Milić.

On je pozvao sve u distriktu Brčko, bez obzira na stranačka i druga opredjeljenja, da se ujedine u ljubavi prema Republici Srpskoj.

Obraćajući se učesnicima svečanosti, Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom podsjetio je da je Republika Srpska stvarana kroz patnju i muku srpskog naroda.

“Nas istinski, do bola, vrijeđa kada neko postavlja na dnevni red pitanje proslave Dana Republike Srpske. Treba da pokažemo jedinstvo širom BiH i da sačuvamo ono što su naši preci, boreći se, stvarali stotinama godina i nama ostavili u amanet”, naglasio je vladika Hrizostom i poželio Republici Srpskoj da svoj rođendan proslavlja stotinama godina.

U brčanskom hotelu “Jelena”, gdje se okupilo oko 300 zvanica – predstavnika političkog, vjerskog, privrednog, kulturnog i javnog života distrikta Brčko i Srpske, danas je obilježen Dan Republike Srpske.

Domaćin današnjeg svečanog prijema je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je prethodno položio vijenac na Spomenik srpskim braniocima Brčkog.

 

 

(RTRS)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime