Dodijeljena sredstva za kuće uništene klizištima

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić potpisao je danas ugovore o dodjeli novčanih sredstava za rješavanje stambenog pitanja za osam porodica čiji su stambeni objekti stradali u klizištima i poplavama nakon avgusta 2014. godine.

Predsjednik Kadrić je rekao da je riječ o porodicama iz mjesnih zajednica Rašljani, Islamovac i Maoča koje nisu bile u kategoriji lica čiji su stambeni problemi, nastali usljed poplava, rješavani u skladu s posebnim zakonom čije je važenje bilo ograničeno. On je pojasnio da je riječ o porodicama čije su kuće stradale naknadno u klizištima uzrokovanim poplavama i da iako su postojala sredstva nije bilo procedura za rješavanje ovog problema. Nakon pozicioniranja sredstava za ovu namjenu na kodovima Skupštine, skupštinska Komisija za upravu i finansije donijela je odluku da se ova sredstva isplate uz obavezu preciziranja načina i pravdanja utroška sredstava.

- Reklama -

– Nadam se da smo uspjeli riještiti važan problem osam porodica u Brčko distriktu. Imamo još izvjesnih problema koji se nisu mogli riješiti preko Odjeljenja za izbjegla i raseljena lica, kao i dio sredstava koja nismo realizovali zbog nejasne dokumentacije jednog broja lica sa područja Krepšića, Vučilovca i Brke. Vjerujem da će i u tim slučajevima skupštinska komisija donijeti najbolje odluke – rekao je predsjednik Kadrić.

Ukupna sredstva za rješavanje stambenog pitanja osam porodica iznose 264.000 KM a pojedinačni iznosi su 33.000 KM koliko je dodjeljivano licima čiji su objekti stradali u poplavama 2014. godine.

Mustafa Mehmedović iz Rašljana zahvalio se u ime svih porodica i izrazio zadovoljstvo činjenicom da će konačno moći riješiti stambeni problem.

– Od 10. marta 2015. godine nismo smjeli stanovati u kućama koje je upropastilo klizište. Od tada smo stanovali u neuslovnim prostorima – kaže Mehmedović. Vjeruje da će za ovaj novac koji mu je dodijeljen moći da kupi kuću koja neće biti kao ona koju je upropastilo klizište ali mu je, kako je rekao, bitno da bude u svojoj kući.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime