Do kraja godine po 100 KM svima sa evidencije Zavoda za zapošljavanje

Vlada Brčko distrikta je nedavno usvojila Zaključak o davanju saglasnosti na kriterijume za dodjelu jednokratne novčane pomoći nezaposlenim osobama, prema kojemu bi svaka nezaposlena osoba za evidencije Zavoda za zapošljavanje trebala dobiti novčanu naknadu u iznosu od 100 KM.

Ukoliko sva potrebna procedura po pitanju dodjele jednokratne novčane pomoći nezaposlenim osobama u Distriktu bude nesmetano tekla svojim tokom, krajnji korisnici bi mogli očekivati isplatu novca najvjerojatnije do kraja tekuće godine. Istakla je ovo vršitelj dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje Distrikta Tamara Duvnjak – Mitrović, dodavši kako će pomoć dobiti sve nezaposlene osobe s evidencije Zavoda.

“Što se tiče osoba koje imaju pravo na jednokratnu novčanu naknadu, nije bilo selekcije. Dakle, podržane su osobe s cjelokupne evidencije zavoda, i osobe koja aktivno traže zaposlenje i osobe koje ne traže zaposlenje, odnosno osobe s polupasivne evidencije Zavoda. Ukupno je 15.481 osoba kojima će biti isporučena jednokratna novčana naknada u iznosu od 100 maraka”, kazala je Duvnjak – Mitrović.

Prema njenim riječima, procedura u ovom postupku je do sada tekla prema planu. Proteklog ponedeljka Vlada Distrikta je usvojila Zaključak, sredstva su u petak prebačena na račun Zavoda za zapošljavanje, a odmah potom je raspisana javna nabava prema poštanskim operaterima, koji će isporučivati novčanu naknadu krajnjim korisnicima.

“Raspisali smo konkurentski zahtjev prema poštanskim operaterima koji traje 10 dana, odnosno do 27. oktobra, do kada oni mogu popuniti i predati tendersku dokumentaciju, a mi ćemo potom odlučiti jesu li oni najpogodniji ponuđači”, rekla je Duvnjak-Mitrović.

Po završetku javne nabavke i odabiru najpogodnijeg ponuđača i isteku žalbenog roka od osam dana, trebalo bi se krenuti s isplatom novčanih naknada nezaposlenim osobama.

Duvnjak-Mitrović je podsjetila kako je zahvaljujući inicijativi gradonačenika i dogovoru na Vladi, te podršci zastupnika za isplatu tzv. kovid naknada Vlada izdvojila 1.000.000 KM.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime