Do kraja godine planirano puštanje u rad tri područna vatrogasna doma u Distriktu

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, njegov zamjenik Anto Domić i šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Edin Zaimović danas su obišli područne vatrogasne domove u naseljima Prutače, Bijela i Sandići, čija je svrha da se pomogne stanovnicima u slučaju požara, poplava i sličnog.

Prilikom obilaska gradonačelnik je kazao da su područni vatrogasni domovi značajni za Distrikt i da će pokrivati određena područja kako bi se blagovremeno djelovalo.

- Reklama -

„Vatrogasni domovi zasigurno će pružiti i efikasniju protivpožarnu zaštitu na području Distrikta i hvala svima onima koji su imali ovu viziju i koji su ovaj projekat doveli do kraja. Ovo što smo uradili je nešto što je za primjer i drugima. Takođe i s realizacijom projekta izgradnje novog vatrogasnog doma u Brčkom nema sumnje da ćemo taj sistem imati potpuno zaokružen“, istakao je Milić.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić podsjetio je da je prije bio prisutan problem s komunikacijom grada i udaljenih sela na prostoru Distrikta, ali da se izgradnjom ovih domova to mijenja.

„Vatrogasni dom u Bijeloj kao i područni vatrogasni domovi u drugim dijelovima Distrikta imaće zadaću da pomognu stanovnicima u slučaju požara, poplava ili drugih nedaća, a sve s ciljem da građani budu sigurniji i bezbrižniji u svojim mjestima“, kazao je Domić.

Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Edin Zaimović naglasio je da su svi područni vatrogasni domovi u potpunosti završeni i da se do kraja godine planira puštanje u rad. On je istakao da su u proceduri i nabavka specijalnih vozila kao i odabir najboljih kandidata.

„Cijena kompletna tri područna vatrogasna doma s vanjskim uređenjem je 1.794.520,85 KM. U proceduri je i nabavka tri specijalna vozila. Jedno vozilo treba do kraja mjeseca da bude isporučeno, a vrlo brzo očekujem i realizaciju ostalih. Takođe konkursna procedura je završena i čekamo da komisija odabere najbolje kandidate koji će se useliti u vatrogasne domove i biti na usluzi građanima. Svaki dom će imati po jedanaest vatrogasaca, odnosno šefa područne vatrogasne jedinice i deset profesionalnih vatrogasaca“, kazao je Zaimović.

 

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime