spot_img
spot_img

До јесени 2024. године Брчко дистрикт треба у цјелости да буде очишћен од мина

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Од укупних површина под минско експлозивним средствима (МСП) у Брчко дистрикту које су након рата износиле 54 милиона метара квадратних, до почетка 2021. године та површина је сведена на око 13 милиона метара квадратних.

Од седам преосталих, недавно су у Брчком започета два пројекта деминирања која обухватају зоне Брчко Исток и Брчко Сјевер у седам мјесних заједница.

Координатор за деминирање у владином Одјељењу за јавну безбједност Данијел Ђурић за Радио Брчко је казао да је план да Брчко дистрикт уз помоћ супевизора Мајкла Скенлана у цјелости буде ослобођен од мина до јесени 2024. године.

Ђурић је појаснио да ће се преосталих седам МСП пројеката у Брчко дистрикту реализовати по новој методи ослобађања земљишта од мина, циљаним уништавањем мина најсавременијим методама.

Тренутно су отворена два груписана градилишта за деминирање, Брчко Исток и Брчко Сјевер. Брчко Исток обухвата МЗ Дубравице Доње, Дубравице Горње и Село Брезово Поље. МСП Брчко Исток има површину од 757.000 метара квадратних, а средства су обезбијеђена од стране Владе САД-а. Пројект је започео 1.октобра, а завршетак је планиран за мај наредне године.

Средином окотобра отворен је још један МСП пројект, Брчко Сјевер површине милион и 33.000 метара квадратних, чији је извођач Норвешка народна помоћ из Сарајева, средства су обезбиједили амбасаде Норвешке и Швицарске у БиХ.

Пројект треба бити завршен до прољећа идуће године.

Ђурић је појаснио да овај пројект обухвата четири брчанске мјесне заједнице – Марковић Поље, Ланишта, Доњи Вукшић и Грбавица.

Износ средстава које дају владе, амбасаде и организације за деминирање на подручју Брчко дистрикта биће достатан за свих преосталих седам пројеката, мишљења су надлежни за деминирање Брчко дистрикта.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img