Djeca sa Kosmeta u Brčkom: “Njihovo djetinjstvo podsjeća na našu mladost”

Među hiljadu djece sa Kosova i Metohije koji u organizaciji Odbora za pomoć KiM osmu godinu zaredom ovih dana borave u Republici Srpskoj, jeste i 50 mališana koje su ugostile srpske porodice u Brčkom.

Ovaj grad po prvi put je domaćin ovim mališanima zahvaljujući SPKD „Prosvjeta“ i SPC Brčko.

– Želimo da im u ovih sedam dana pružimo mir i utočište, da osjete šta znače sloboda, mir, ljubav i bezbrižna dječja igra – rekao je Dragan Tomić, predsjednik brčanske „Prosvjete“.

Na njihov poziv da budu domaćini djeci prijavilo se stotinu porodica, a među onima koji su, kako kažu, imali sreću i čast da ih ugoste su i porodice braće Zorana i Gorana Opačića.

– Djetinjstvo ove djece podsjeća nas na našu mladost. Mi smo isto prošli, ali smo se izborili za slobodu koju sada uživamo ovdje, a koju oni danas nemaju – kaže Goran.

Njegov brat Zoran se prisjeća da je imao 14 godina kada su morali napustiti svoj dom u Drvaru i proći kroz ratni vihor.

– Vjerujem da oni sada prolaze mnogo teže i mnogo nam je žao zbog toga. Ova djeca su svjedoci svjetske nepravde prema Srbima, uskraćeni su za slobodu i svoju mladost. Puno nam je srce što smo mogli da ih ugostimo i damo im tu mrvicu slobode dok su ovdje – kaže Zoran.

U njihovim porodicama gostuju Petar Živić i Danijel Radosavljević iz Plemetine u opštini Obilić.

– Prošle godine sam bio u Čelincu i bilo je lijepo, a lijepo nam je i ovdje. Najviše mi se sviđa druženje. Tamo, kod kuće, nemamo dovoljno aktivnosti i slobode – kaže Danijel.

Petru je ovo prva posjeta Republici Srpskoj, odličan je učenik petog razreda i vjeruje da će imati priliku da ponovo dođe. Kod kuće, kaže, nisu slobodni i sigurni, ali se ne plaše.

– Kradu nam stoku, traktore, a ljude koji ih pokušaju spriječiti pretuku – priča Petar.

On i Danijel vrijeme u Brčkom najviše provode sa Zoranovim sinovima Lukom i Nemanjom, koji su sličnog uzrasta.

– Družimo se lijepo. Idemo svuda da im pokažemo gdje živimo i pričamo o tome kako je kod njih – kaže Luka.

Osmislili su i vrijeme koje nije obuhvaćeno zvaničnim programom raznih posjeta, zabava i druženja.

– Izlazimo u grad, na bazene, utakmice. Bili smo u etno selu, idemo u kupovine i planirali smo još mnogo toga u vrijeme koje im je slobodno – kaže Goran.

U domu Opačića najsrećnija je baka Nada, koja ih ispraća i dočekuje. Nije joj kaže bilo lako da u ratu i poslijeratnim godinama sama odgaja dva sina, ali je srećna da je u tome uspjela i vjeruje da će to uspjeti i roditelji mališana sa Kosova i Metohije.

Jedna od porodica obradovanih posjetom je i porodica Aleksandra i Tanje Tutić. Kod njih je u gostima Anastasija Dančetović iz Babinog Mosta. U porodicu Tutića Anastasija je došla s darovima, ikonom Cara Lazara, maketom Pećke patrijaršije i dečanskim vinom.

– Baš je lijepo Brčko. Lijep je i Prnjavor, gdje sam ranije bila, a najljepši mi je Teslić, gdje imam rodbinu, pa sam imala sreću da dođem više puta – kaže Anastasija koja ima mlađeg brata Lazara, sestru Milicu, a uskoro će dobiti još jednu sestru.

U porodici Tutić je troje djece – Teona, Timotej i Teodora, sa kojom Anastasija provodi najviše vremena. Djevojčice kažu da se lijepo druže, šetaju i razgovaraju.

– Kod nas je malo sigurnije nego u sjevernom dijelu. Živimo jedni s drugima, ali se baš ne slažemo. Imamo neprijatnih situacija ali eto, ne plašim se i nikada ne bih otišla od kuće – kaže Anastasija.

Nakon osnovne škole planira da u Mitrovici završi Gimnaziju, a onda bi studirala u Kragujevcu, gdje ima tetke. Voljela bi, kaže, da bude glumica.

– Bio sam na Kosovu više puta. I 1999. godine sam bio tamo. Poznat mi je mentalitet tih ljudi, znamo koliko su propatili i za nas je veliki blagoslov Anastasijin dolazak sa Kosova, iz svete srpske zemlje – kaže Aleksandar.

Njegova supruga Tanja kaže da se djeca lijepo druže i povezuju kao i porodice koje su ih ugostile.

– Znamo svi šta Srbima Kosovo znači. Htjeli smo da je ugostimo, da se djeca međusobno upoznaju i druže, da vide kako mi ovdje živimo i da naša djeca znaju kako oni žive na Kosovu – kaže Tanja.

 

 

 

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime