spot_img

Дивова кућа: Како је Брчак одушевио регион

Published:

“Поздрав Џено, ја сам Његош Калајџија и јављам ти се из Брчког. Гледам твоје фотографије, гледам Прењ и задивљен сам.. Постоји ли неко мјесто гдје се може ставити једна мала дрвена кућица, мали бивак за спавање за отприлике четири особе? Ја их правим, израђујем и желим једну такву да поклоним обичном народу, планинарима, Горској служби… Ти најбоље знаш гдје би се могла поставити и препуштам ти да одабереш локацију а ја ћу све друго што буде требало а завршим.”

Овим ријечима фотограф Џенад Џино почиње несвакидашњу причу о људскости, љубави према природи и снази заједничког рада која је одушевила бројне пратиоце на друштвеним мрежама.

“Добивши поруку са оваквим садржајем на тренутак сам застао и размишљао о томе колико има добрих људи на овом свијету, колико добрих људи у нашој држави који шуте и раде добре и позитивне ствари и колико сам сретан што такве људе привлачи мој рад и што ми се такви људи јављају”, наводи Џино.

Одлучено је да кућица буде постављена у долини Тисовици, обзиром да је долина Тисовица мјесто које је у 90% случајева полазна тачка планинарских тура.

За то је наравно требала дозвола Градских власти у Коњицу јер Тисовица административно припада Граду Коњицу, а Џино наводи да се бојао да не би ту настао проблем јер није познавао никога коме би се могао обратити у Граду Коњицу.

“На интернету сам нашао број и са централе су ме повезали са секретарицом Градоачелника Османа Ћатића. Представио сам се и упитао да ли постоји могућност да ме Градоначелник прими. Љубазна госпођа је казала да може наравно само се мора договорити термин који ће ми се накнадно јавити на мој број телефона. Пред крај разговора још ме упитала је ли разговор можда о фотографијама, дајући ми до знања да прати мој рад а што ми је било јако драго. Насмијао сам се и рекао да није и да је нека друга, још љепша тема”, пише Џино.

Након свега сат времена добио је позив из Општине и већ следећег јутра био код Гадоначелника, у пратњи Алмира Каркеље, начелника станице Горске службе спашавања “Прењ” – Коњиц.

Градоначелник и његови сарадници остали су затечени и изненађени када су чули причу и план, свједочи Џино.

“Обзиром да је објекат дрвени и монтажни, Градоначелник Ћатић је обећао да ће све бити завршено и да је одушевљен нашом причом и рекао ми да кажем Његошу да направи спецификацију грубог материјала који се може купити у Коњицу да барем то не вози из далеког Брчког, такођер и превоз из Коњица да је обезбјеђен. Такођер смо одлучили да у причу укључимо момке и дјевојке из ГСС-Прењ- Коњиц који ће помоћи приликом прављења бивка”, стоји у објави.

Ту су и невјероватне фотографије на којима се види овај мали а велики бивак који носи назив “Дивова кућа” (по стиху пјесника Владимира Назора “Прењ планина није, дивова је кућа”).

Како каже и Џино – назив одговара и за све људе који се упознаше и повезаше уз ову малу и слатку причу која ће надам се трајати дуго, дуго.

Прењ и Тисовица су добили “Дивова кућу”, један мали прекрасани бивак са терасицом и отвореним погледом на неке од најљепших врхова Прења.

“Ја сам упознао и добио нове пријатеље Његоша, Жарета, екипу из ГСС Прењ Коњиц, Градоначелника Османа и све оне који се повезаше и судјеловаше овој нашој причи. Због потребе за оваквим објектом, хигијене и евиденције ноћења, заједнички смо одлучили да се о бивку у будућности брину и њиме располажу момци и дјевојке ГСС Прењ Коњиц којима ће свакако као и свим планинарима бити од велике користи”, закључује се у објави.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img