Distrikt konačno dobija Zakon o mladima

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Brčko distrikta prije sedam dana usvojila i u skupštinsku proceduru uputila Nacrt Zakona o mladima koji reguliše prava i obaveze mladih prema institucijama distrikta Brčko, ali i obaveze Distrikta prema ovoj populaciji .

“Nakon usvajanja ovog Zakona, koji je čekao bezmalo 12 godina da se nađe u skupštinskim klupama, u roku od 60 dana donijeće se registar, koji će omogućiti da se omladinskim predstavljaju organizacije koje to zaista jesu jer će u skladu sa ovim Zakonom mladi biti osobe između 15 i 30 godina”, rekao je Blažić.

On je podsjetio da Zakon predviđa donošenje Strategije za mlade koja bi na jedan sveoubuhvatan način trebala da odgovori na sve probleme sa kojima su suočeni mladi, prije svega njihovog organizovanja i udruživanja, rješavanja problema nezaposlenosti i stambenog zbrinjavanja.

“Zakonom je planirano formiranje Savjeta mladih Brčko distrikta u čijem radu bi učestvovali predstavnici najmanje 51 odsto svih omladinskih organizacija koje su upisane u registar mladih na ovom području”, zaključio je šef Blažić.

Savjet mladih, koji će predstavljati krovnu organizaciju mladih u distriktu Brčko, imaće, po Blažićevim riječima, akte na osnovu kojih će zastupati interese ove populacije.

“Uvjeren sam da smo dobili jedna kvalitetan Zakon koji neće riješiti sve probleme mladih u distriktu, ali smo uspostavili dobre osnove za rješavanje njihovih problema”, naglasio je Blažić.

Zadovoljstvo činjenicom da je Zakon o mladima upućen u skupštinsku proceduru iskazao je i Jasmin Jašarević, generalni menadžer omladinskog centra “Proni”, koji je istakao da usvajanjem ovog Zakona, organizacije koje okupljaju mlade dobivaju legitimitet i određuju se ciljne grupe korisnika na koje se on odnosi.

On je istakao da je Brčko posljednja zajednica u BiH koja je dobila nacrt ovog Zakona koji već postoji u entitetima.

“Na ovaj način omladinske organizacije će se konačno moći prijaviti za dobivanje podrške za realizaciju projekata”, istakao je Jašarević .

On je podsjetio da je prije nekoliko godina Zakon o mladima sličnog sadražaja prošao prvo čitanje u brčanskom parlamentu te da je zbog odsustva političke volje povučen iz skupštinske procedure.

Važno je, ističe Jašarević, da Brčko distrikt ne bude izuzetak u BiH i da mladi mogu da uživaju prava koja će im Zakon omogućiti.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime