Distrikt konačno dobija Zakon o mladima

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada Brčko distrikta prije sedam dana usvojila i u skupštinsku proceduru uputila Nacrt Zakona o mladima koji reguliše prava i obaveze mladih prema institucijama distrikta Brčko, ali i obaveze Distrikta prema ovoj populaciji .

“Nakon usvajanja ovog Zakona, koji je čekao bezmalo 12 godina da se nađe u skupštinskim klupama, u roku od 60 dana donijeće se registar, koji će omogućiti da se omladinskim predstavljaju organizacije koje to zaista jesu jer će u skladu sa ovim Zakonom mladi biti osobe između 15 i 30 godina”, rekao je Blažić.

- Reklama -

On je podsjetio da Zakon predviđa donošenje Strategije za mlade koja bi na jedan sveoubuhvatan način trebala da odgovori na sve probleme sa kojima su suočeni mladi, prije svega njihovog organizovanja i udruživanja, rješavanja problema nezaposlenosti i stambenog zbrinjavanja.

“Zakonom je planirano formiranje Savjeta mladih Brčko distrikta u čijem radu bi učestvovali predstavnici najmanje 51 odsto svih omladinskih organizacija koje su upisane u registar mladih na ovom području”, zaključio je šef Blažić.

Savjet mladih, koji će predstavljati krovnu organizaciju mladih u distriktu Brčko, imaće, po Blažićevim riječima, akte na osnovu kojih će zastupati interese ove populacije.

“Uvjeren sam da smo dobili jedna kvalitetan Zakon koji neće riješiti sve probleme mladih u distriktu, ali smo uspostavili dobre osnove za rješavanje njihovih problema”, naglasio je Blažić.

Zadovoljstvo činjenicom da je Zakon o mladima upućen u skupštinsku proceduru iskazao je i Jasmin Jašarević, generalni menadžer omladinskog centra “Proni”, koji je istakao da usvajanjem ovog Zakona, organizacije koje okupljaju mlade dobivaju legitimitet i određuju se ciljne grupe korisnika na koje se on odnosi.

On je istakao da je Brčko posljednja zajednica u BiH koja je dobila nacrt ovog Zakona koji već postoji u entitetima.

“Na ovaj način omladinske organizacije će se konačno moći prijaviti za dobivanje podrške za realizaciju projekata”, istakao je Jašarević .

On je podsjetio da je prije nekoliko godina Zakon o mladima sličnog sadražaja prošao prvo čitanje u brčanskom parlamentu te da je zbog odsustva političke volje povučen iz skupštinske procedure.

Važno je, ističe Jašarević, da Brčko distrikt ne bude izuzetak u BiH i da mladi mogu da uživaju prava koja će im Zakon omogućiti.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime