spot_img
spot_img

Distrikt će finansirati treći pokušaj vantjelesne oplodnje

Published:

spot_img

“Novac za treći pokušaj vantjelesne oplodnje za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja distrikta Brčko je obezbijeđen, a procedura za utrošak ovih sredstava je u toku, što predstavlja dio pronatalitetne politike Vlade i pokušaj da pomognemo parovima koji žele da ostvare potomstvo”, rekao je danas gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

On je dodao da je u ovogodišnjem budžetu prvi put izdvojeno 165 000 KM za finansiranje trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje te da će se na jednoj od narednih sjednica Vlade naći program i kriterijumi za utrošak ovih namjenskih sredstava. Gradonačelnik Milić je naglasio da su svemu prethodile konsultacije sa udruženjem koje se bavi ovom problematikom kao i Fondom zdravstvenog osiguranja.

“Što se tiče ukupnog finansiranja, Distrikt je do sada finansirao 180 pokušaja vantjelesne oplodnje, za šta je izdvojeno preko 700 000 KM. Kroz izmjenu Zakona o dječjoj zaštiti uveli smo daleko veće iznose za majčinski dodatak. Prije izmjena je on iznosio 150 KM po jednom djetetu za 3 mjeseca, a nakon donesenih izmjena on iznosi 460 KM za 12 mjeseci i to su značajna sredstva”, dodao je Milić.

Gradonačelnik je istakao da su sve ovo mjere koje treba da pomognu onima koji imaju ili planiraju da zasnuju porodicu, te da Vlada pokušava da i izgradnjom odgovarajuće infrastrukture, koja se nalazi u sistemu vaspitanja djece, podigne kvalitet života građana.

“Uskoro će početi izgradnja obdaništa u naselju Ilićka. Sredstva za prvu fazu izgradnje obdaništa u naseljima Klanac i Srpska varoš su takođe obezbijeđena. Sve je to dio podrške onome što se može nazvati pronatalitetna politika. Nije sva odgovornost na lokalnim institucijama vlasti. Ako napravite analizu razloga zbog kojih mladi odlaze iz našeg grada i zemlje, to je opšta besperspektivnost i beznađe što nije kreirano na lokalnom nivou, nego je posljedica ukupnih dešavanja i prilika na nivou BiH. Neophodna je zajednička akcija svih nivoa vlasti da bi se ovo područje učinilo perspektivnim. Mi ćemo i dalje nastojati da pružimo podršku, koliko je to moguće, nešto kroz finansijska sredstva ali i kroz druge vidove pomoći”, zaključio je Milić.

Pravo na finansiranje trećeg pokušaja asistirane reprodukcije imaće žene do napunjenih 45 godina koje su dva puta prošle cjelokupnu proceduru vantjelesne oplodnje po projektu koji sprovodi Fond zdravstvenog osiguranja.

“Unazad nekoliko godina mi smo zaista insistrirali na tome da se plati i treća vantjelesna oplodnja za parove koji ne mogu na prirodan način da se ostvare kao roditelji. Početkom ove godine, uz pomoć Aleksandra Subotića mi smo došli na sastanak sa gradonačelnikom, gdje smo iznijeli tu problematiku. Evo na svu sreću, prepoznat je taj problem i ja sam zaista srećan što će konačno dobiti priliku ljudi koji su pokušali dva puta, a svi su pokušali i više puta o sopstvenom trošku. Evo ovo će biti jedno olakšanje za sve parove koji žele na ovakav način da se ostvare kao roditelji”, kaže Željko Lazarević predsjednik udruženja građana “Beba više” Brčko.

Iz udruženja “Beba više” ističu da su zadovoljni saradnjom sa Vladinim institucijama, te da lokalna zajednica zaista pokazuje razumjevanje za ovu kategoriju. Oni će i dalje nastaviti svoje aktivnosti kako bi beba bilo više, te tražiti da se na teret Fonda stavi zaleđavanje embriona parovima koji žele još djece, te da se u Distriktu usvoji i zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je nedavno usvojila Federacija BiH.

 

 

 

(nula49.com/eltatv.net)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img