Direkcija za finansije najavila prijave protiv onih koji se ne pridržavaju Zakona o fiskalizaciji

Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Mato Lučić danas je zajedno sa Miodragom Trifkovićem, direktorom Poreske uprave, i Davorom Ninićem, šefom Finansijske inspekcije Poreske uprave, održao konferenciju za novinare na kojoj je upoznao prisutne o trenutnom stanju sprovođenja fiskalizacije i naglasio da će se od naredne nedjelje startovati sa sprovođenjem prekršajnih prijava protiv onih koji se ne pridržavaju Zakona o fiskalnim sistemima.

On je istakao da je do sada fiskalizovano preko 2.700 poreskih obveznika, odnosno 94% i da je ostalo da se prijavi do 200 poreskih obveznika.

„Konstatovali smo i da oko 150 poreskih obveznika, onih koji su ušli u sistem, ne prijavljuju dnevni promet. Mi ćemo prema takvima preduzeti zakonom predviđene obaveze i podnijeti prekršajne prijave, a prije svega podnijećemo prekršajne mjere onima koji se nisu prijavili u sistem i tih je do 200. Od ponedjeljka krećemo sa sprovođenjem ovog dijela zakona i ići će prekršaji protiv svih onih koji se nisu prijavili, protiv svih onih koji ne dostavljaju i na kraju protiv svih onih koji ne izdaju fiskalne račune kupcima. Obaveza je čak i kupca da uzme račun i da ga ima kod sebe. Namjera nam je da se držimo zakona“, kazao je Lučić dodajući da će se ispraviti i greška u sistemu koja je do sada onemogućavala da određeni broj poreskih obveznika izdaje račune pisane ćirilicom.

„To ćemo ubrzo ispraviti i svi oni koji žele da račune izdaju na ćiriličkom pismu mogu se obratiti Poreskoj upravi“, kazao je Lučić.

Direktor Poreske uprave Brčko distrikta BiH Miodrag Trifković kazao je da Direkcija i Poreska na ovaj način sprovode Zakon o fiskalnim sistemima.

„S obzirom da određeni broj poreskih obveznika nije izvršio obavezu Poreska uprava je dužna da sprovede i druge mjere, a to su mjere koje se odnose na represiju, a koje su zakonom propisane. Mi ćemo biti obavezni da sprovedemo te mjere i to ćemo učiniti od naredne nedjelje. Danas ćemo sačiniti plan tih aktivnosti i inspekcije će krenuti na teren i izdaće prekršajne mjere prvo onima koji nisu izvršili nabavku fiskalnog uređaja, a nakon toga svima onima koji neredovno izdaju fiskalne račune svojim kupcima i onima koji ne šalju dnevne izvještaje Poreskoj upravi putem servera“, kazao je Trifković.

Davor Ninić, šef Finansijske inspekcije Poreske uprave, još jednom je podsjetio poreske obveznike da se kazne za nepoštovanje Zakona o fiskalnim sistemima kreću od 500 do 15.000 KM i da postoji mogućnost i za zatvaranje objekta na trideset dana.

„S obzirom da su protekli svi rokovi za inicijalnu fiskalizaciju, a poreski obveznici fiskalizacije su nekoliko puta upozoravani da ispoštuju svoju zakonsku obavezu, Finansijska inspekcija Poreske uprave je spremna i kreće u sprovođenje represivnih mjera. Kazne za nepoštovanje zakona se kreću od 500, pa sve do 15.000 KM, a takođe, postoji mogućnost i zatvaranja objekta na 30 dana“, kazao je Ninić.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime