spot_img
spot_img

Direkcija za finansije apeluje na pridržavanje Zakona o fiskalizaciji

spot_img
spot_img

U prostorijama Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH danas je održana konferencija za novinare na kojoj je direktor ove institucije Mato Lučić uputio još jedan apel svim poreskim obveznicima da se do kraja avgusta ove godine prijave u sistem fiskalizacije kako ne bi snosili posljedice koje su definisane Zakonom o fiskalizaciji Brčko distrikta BiH.

On je kazao da je zadovoljan odzivom poreskih obveznika, ali pored toga da su i ostali, na osnovu zakona, dužni da se prijave u sistem fiskalizacije.

„Zadovoljni smo odzivom poreskih obveznika i po našim podacima preko 85% ih je u sistemu fiskalizacije. Ostalo je još oko 15% onih koji su zakonom dužni da se prijave. Mi do sada nismo sprovodili represivne mjere i podsjećam sve obveznike da su kazne velike. Svi oni koji ne budu u sistemu do kraja ovog mjeseca imaće posljedice i ko ne bude u sistemu fiskalizacije mi ćemo ga odmah zatvoriti. Svi imaju vremena da to riješe i ovih dana počeće nadzor nad onima koji su u sistemu – da li se pridržavaju zakona. Moraju izdavati račune, a i građanima poručujem da traže račune. U našem sistemu postoji dvadeset izvora kontrole za analize, tako da ćemo imati uvid u kompletan proces“, kazao je Lučić.

Direktor Poreske uprave Brčko distrikta BiH Miodrag Trifković kazao je da nije sama Poreska uprava koja se brine o sprovođenju zakona, nego tu je i Inspektorat Brčko distrikta BiH.

„Tržišna inspekcija će ući u akciju, tražiće da se pokaže fiskalni račun, da je izdat i oni će imati pravo izricati prekršajne kazne za neuzimanje fiskalnog računa. Sve one koji rade nelegalno, zatim one koji obavljaju određeni promet inspekcija će evidentirati i izvještaj dostaviti Poreskoj upravi kako bi ih registrovali, ali i evidentirali promet. Ovo je zadnji put da upućujemo molbu u kojoj tražimo da svi u skladu sa zakonom izvrše fiskalizaciju. Ukoliko to ne budu učinili neće moći tražiti nikakav izgovor, na primjer da to nije moglo zbog servisera i sl. Mi imamo i

elektronski žurnal u kojem tačno vidimo koliko je određeni poreski obveznik izdao računa u jednom danu i na kraju dnevni izvještaj koji se šalje Poreskoj upravi“, kazao je Trifković.

Šef Finansijske inspekcije u Poreskoj upravi Davor Ninić podsjetio je da se kazne kreću od 500 KM do 15.000 KM i da rade na tome, što je cilj i današnjeg apela, da niko ne dođe u situaciju da mora da plati prekršajni nalog naglašavajući da je, ipak, bolje kupiti kasu, nego kasnije plaćati i kaznu i kasu.

„Svi oni moraju da poštuju zakonske odredbe i mi imamo sve podatke ko i kako radi“, kazao je Ninić.

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img