Dio škola u Brčkom danas čišćen, angažovane nove radnice

Nakon što juče u škole Distrikta nisu ušle čistačice nezadovoljne uslovima rada koje im je ponudio novi poslodavac, već danas, nezvanično, firma “Ekotajm” iz Sarajeva zaposlila je nove radnice.

Podsjećamo, radnice brčanske agencije “RUS”, koja je godinama unazad radila na održavanju čistoće u javnim ustanovama Brčko distrikta, juče su se okupile ispred sjedišta firme, nezadovoljne uslovima koje im je ponudio novi poslodavac – agencija “Ekotajm” iz Sarajeva.

Ova firma je u skladu sa Ugovorom sa Odjeljenjem za obrazovanjem preuzela ovu obavezu prvi put, iako je proces izbora nove agencije za čišćenje školskih objekata započet još prije dvije godine. Ipak, zbog sudskih sporova, Ugovor je potpisan prije mjesec dana. U njemu stoji da je firma “Ekotajm” dužna angažovati najmanje 80 radnica na čišćenju svih školskih objekata.

“Zašto to juče nije učinjeno, nas kao naručioca posla, ne zanima. Nama je prioritet da higijenski uslovi u vrtićima i školama budu na nivou zakonom propisanih standarda. Upravo zato, uputio sam urgentan dopis Inspektoratu čini uposlenici će izaći na teren. Prema njihovom nalazu, Odjeljenje će preduzimati dalje korake, što ne isključuje i mogućnost privremene obustave nastave, kao i pokretanje procedure za raskid potpisanog Ugovora”, izjavio je šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović, prenosi radiobrcko.ba.

 

 

 

 

 

(nula49.com/radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime