spot_img
spot_img

Detalji optužnice protiv Denjagića: Javnim novcem kupovao televizore, klime, plaćao gorivo…

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Osnovni sud u Brčkom potvrdio je optužnicu protiv nezavisnog poslanika u Skupštini distrikta Alije Denjagića /57/ koja ga tereti da je zloupotrebom poslaničkih grantova za nevladin sektor pribavio više od 30.000 protivpravne imovinske koristi.

Tužilaštvo je predložilo da se Denjagiću izrekne mjera zabrane vršenja dužnosti poslanika u Skupštini Brčko distrikta u trajanju od najmanje pet godina od dana pravosnažnosti presude, kao i da se od njega oduzme protivpravna imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 32.266 KM.

Denjagić je optužen da je sredstva koristio za lilne potrebe na različite načine, pošto je je u rebalansu budžeta distrikta za 2018, 2019. i 2020. godinu osigurao sredstva za Udruženje građana “Sjedinjene nacionalne manjine” u iznosu od 80.000 KM i nakon što su na račun tog udruženja sredstva uplaćena.

Na teret mu je stavljeno da je novcem tog udruženja sebi nabavljao opremu i uređaje za porodičnu kuću kao što su televizor i klima uređaji, te za vlastite automobile, plaćao gorivo, kao i rezervne dijelove i usluge za održavanje ličnih vozila.

Iz Tužilaštva distrikta je saopšteno da je uz Denjagića, za zloupotrebu položaja, optužena i Enida Osmanović Stevanović /26/ budući da je, kao predsjednica “Sjedinjenih nacionalnih manjina”, omogućila da se sredstva tog udruženja koriste za njegove lične potrebe.

Tužilaštvo je za drugooptuženu predložilo da joj se zabrani vršenje dužnosti odgovorne osobe u udruženjima građana i fondacijama.

Denjagiću i Stevanovićevoj na teret se stavlja zloupotreba položaja ili ovlaštenja s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Iz Tužilaštva su podsjetili da je prije manje od godinu dana, za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja prilikom dodjele grantova za nevladin sektor u Brčkom, pravosnažno, na trogodišnju zatvorsku kaznu osuđen bivši skupštinski poslanik Ćazim Dačaj.

Dačaju je, uz kaznu, pravosnažno izrečena mjera zabrane vršenja dužnosti poslanika u Skupštini Brčko distrikta u trajanju od pet godina, kao i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u iznosu od 131.000 KM.

 

 

 

(N1)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img