Detalji optužnice: Edin Zejćirović mučen i ubijen zbog 2.000 maraka

Optužnica je podignuta protiv Suana Halilovića, Samida Šabanovića, Nihada Hukića i Suvada Djedovića zbog sumnje da su 17. novembra prošle godine oteli, a potom usmrtili Zejćirovića.

Brčansko Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Suana Halilovića, Samida Šabanovića, Nihada Hukića i Suvada Djedovića zbog sumnje da su 17. novembra prošle godine u ovom gradu oteli, a potom na svirep način ubili Edina Zejćirovića.

Oni su optuženi za krivično djelo otmice, počinjeno u sastavu grupe za koje se može izreći kazna zatvora od jedne do deset godina i krivično djelo ubistva na svirep način za koje se može izreći najmanje deset godina zatvora ili kazna dugotrajnog zatvora.

– Optuženi se terete da su 17. novembra 2019. godine, od oko 18:30 pa do 22:00 sata, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli a potom do smrti pretukli i mučili Zejćirovića. Prema optužnici, njega je Djedović telefonom najprije pozvao da dođe u ugostiteljski objekat, gdje su ga namamili da uđe u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći se nasumice po gradu udarali tražeći da isplati prvooptuženom dug od oko 2.000 KM, navodi se u optužnici.

Na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, izvukli su Zejčćirovića iz vozila na nasip i zajedno nogama i pesnicama udarali po tijelu i glavi usljed čega se skotrljao sa nasipa.

– Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom oni su oštećenog nastavili udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu, navodi se u optužnici.

Optuženima se stavlja na teret da su oštećenog nastavili mučiti i nakon što ga je Djedović izvukao iz vode, i to Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, a Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, da bi ga Šabanović udarcima nogu ponovo bacio u rijeku.

– Nanijevši mu teške povrede glave i grudnog koša od kojih je oštećeni bio vidljivo polomljen, krvav, natečen i bespomoćan na tom pustom mjestu, svjesni da se u takvom stanju može utopiti, optuženi su na to pristali, bezosjećajno sjeli u vozilo i odvezli se, zaključuje se u optužnici koju je u potpunosti potvrdio Osnovni sud Brčko distrikta.

*Preduzimanje radnji u krivičnom postupku protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za izvršenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

 

 

 

 

(oslobodjenje.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime