Deponija u Brčkom: Građani najavljuju proteste

U Brčko distriktu može sve. Može i deponija smeća na samo kilometar od gradskog jezgra. Može i nezadovoljstvo građana ali je i ono, kao i deponija, prisutno godinama. Uzalud. Bez reakcija nedležnih.

Najviše negodovanja zbog deponije i njenih nuspojava prisutno je među građanima  naselja Ilićka, Grčica i Donji Brezik.  Kažu da 15 godina žive sa smradom i sa strahom od zaraze.

- Reklama -

“Sve garniture vlasti u Brčkom su nam obećavale rješenja za upravljanje čvrstim otpadom i izmiještanje deponije iz grada, tik uz savsku obalu, a nesnošljiv smrad, zavisno od vremenskih prilika i doba godine, i dalje guši i ugrožava zdravlje, procjene su, oko 15.000 stanovnika u više prigradskih i gradskih naselja. Narod od nas traži organizaciju protesta a nezadovoljstvo je zaista na granici tolerancije” rekao je Damjan Dundžić, predsjednik MZ Ilićka.

U Vladi tvrde – traže rješenje za deponiju  kojom  upravlja Komunalno preduzeće u skladu sa preuzetim obavezama.

„U budžetu za ovu godinu predložili smo milion maraka što su, svjesni smo, tek inicijalna sredstva za rješenje koje tražimo i do koga treba doći kroz političku saglasnost i uz javnu raspravu među građanima. Kako i kada, u ovom trenutku nije moguće govoriti jer su i ranijih godina propali brojni pokušaji da se iznađe nova lokacija ili odvoz smeća izvan Brčkog što bi značajno poskupilo tu komunalnu uslugu“ rekao je Mićo Stevanović, šef Odjeljenja za komunalne poslove.

Ostaje pitanje šta će prije postati operativno – milion iz budžeta koji još nije usvojen ili protesti građana koji više neće i ne mogu da žive uz deponiju smeća.

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime