spot_img
spot_img

“Демос” упозорава на незаконитости запошљавања по уговору о дјелу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Уличном акцијом која је данас реализована на Тргу младих у Брчком, Удружење грађана „ДЕМОС“ жели упознати грађане са пројектом „Стоп незаконитом запошљавању“ односно, како су истакли, незаконитим радњама када је у питању запошљавање по уговорима о дјелу по којима тренутно у Брчком ради око 700 људи.

Божидар Јовић, коордонатор пројекта каже да ће „Демос“ упутити Иницијативу Влади дистрикта да из закона избрише спорне чланове који дефинишу могућност оваквог запошљавања, конкретно када је у питању Одјељење за образовање гдје преко 200 људи ради по уговорима о привременим и повременим пословима.

Јовић истиче да радници који раде по Уговору о дјелу немају основна права као што су право на здравствено осигурање, радни стаж, нити било каква друго осигурања, а са друге стране мање су плаћени од колега који раде исти посао али имају уговоре на неодређено.

„Тренутно је преко 700 људи у Брчком запослено ван уговора о радном односу што је недопустиво из перспективе цивилног сектора, али и саме владавине права у Брчком јер ти људи раде послове који подразумијевају радни однос и требали би да буду плаћени исто као и њихове колеге који имају уговор на неодређено вријеме“, појаснио је Јовић.

Током данашње уличне акције грађани су информисани и о начинима борбе против корупције, а указано им је на исту подјелом материјала и непосредном комуникацијом са заинтересованим грађанима.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img