spot_img
spot_img

Демант адвоката главне ревизорке Брчко дистрикта: Пуно повјерење у рад институција

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Након што је јуче, на страницама портала nula49 објављен текст под насловом “Брчко: Главна ревизорка Селма Шадић у сукобу интереса”, данас је адвокат госпође Шадић упутио демант.

У складу са добром новинарском праксом, демант објављујемо у цјелости, без измјена:

Поштовани,

Као пуномоћник Мр.сци. Шадић Селме,дипл.оец овлаштен сам упутити овај демант.

Објавили сте јавно неправоснажно рјешење број: УП-И-КСИ-09-01/22 од 12.05.2022. године, с циљем изазивања негативног става у јавности.

Најприје, имамо пуно повјерење у рад свих институција, у оквиру надлежности прописане законом, али је недопустиво да се разним злоупотребама лични податак јавно износи с циљем притиска, дискредитације и контаминирања именовања јавне функције.

Функција Главног ревизора Брчко дистрикта БиХ мора бити заштићена од оваквих напада (члан 39. Закона о ревизији јавне управе и институција у Брчко дистрикту Босне и Херцеговине)!

Прије свега, мени је лично драго да је Комисија за одлучивање о сукобу интереса донијела рјешење (једино за годину дана), коначно је након 5 мјесеци скупила професионалне храбрости, примијенила силу и брутално правно насиље под утицајем одређених структура, која дјелује као добро организирана група, чиме су по мом мишљењу остварили више кривичних дјела, на основу доказа које ће разматрати надлежни органи.

Студенти Правног факултета знају да скупштинске комисије не могу одлучити о изузећу чланова Комисије за одлучивање о сукобу интереса или било којег другог органа. То је ништав правни акт.

Наиме, у више крајње субјективних и произвољних текстова, поменули сте име Селме Шадић и чланове њене породице, изазивајући негативан став у јавности, а никада нисте контактирали другу страну коју помињете, из чега закључујем да сте заступници госп. Некира Суљагић.

Уколико се на овакав начин језички тумачи закон цијели Брчко дистрикт БиХ је у сукобу интереса по некој релацији, јер има доста идентичних правних ситуација, које вама очигледно не сметају, што се може провјерити.

Више је него очигледно (prima facie) ствара се огроман притисак на именовање и рад Главног ревизора Брчко дистрикта БиХ, иначе магистра економских наука (цертифицирани рачуновођа, овлаштени интерни ревизор, овлаштени ревизор), трагајући организирано за модус операнди дошло се до ужих чланова породице у смислу одређеног произвољног дефинисања термина „сукоб интереса“, који се површно, селективно и произвољно тумачи.

У текстовима се обмањује јавност и доводи у заблуду.

Пред Основним суд Брчко дистрикта БиХ, иначе првостепени суд, у току је управни спор по тужби тужитељице Мр.сци. Селме Шадић, дипл.оец против Комисије – Повјеренства за одлучивање о сукобу интереса који поступак се води под пословним бројем: 96 0 У 146339 22 У.

Комисија те тужи, комисија ти суди, жалбе нема!

По мом мишљењу комисија може радити кривична дјела!

Доказ: потврда о пријему документа

С друге стране, особа која је искључиво у „личном интересу“, с циљем лажног моралисања, прво конструисала причу око „сукоба интереса“, а потом је „неопрезно монтиран поступак“, у којем су јавно изношени лични подаци, и то се и даље ради, без обзира што му такве идентичне ситуације прије нису сметале, госп. Некир Суљагић је 2014. године добио неплаћено одсуство 7 година у ЈП „Комунално Брчко“ д.о.о.

Доказ: одлука о неплаћеном одсуству број предмета: 02.01-10321/14 од 02.09.2014. године.

Наведена одлука је ништава (еx тунц), а након што се заснује други радни однос, први престаје по закону (еx леге). Не могу се гомилати радни односи за резерве. У хијерархији правних аката увијек се примјењује закон, а никако измишљени правилник.

Према томе, пошто се објективно бавите истраживачким новинарством, провјерите како се у децембру 2021. године госп. Некир Суљагић вратио на радно мјесто интерног ревизора у ЈП „Комунално Брчко“ д.о.о, а потом примио 5 мјесечних плата, то је занимљиво.

Пошто пратите ревизије, треба да знате, нема неограничених мандата Главног ревизора или замјеника на свим нивоима (није прописано), а госп. Некир Суљагић је имао жељу да обнови још један мандат што није у складу са чланом 26. став 6. Закона о ревизији јавне управе и институција у Брчко дистрикту БиХ.

Осим тога, Адмира Мујић предсједник Комисије за одлучивање о сукобу интереса је слично добила неплаћено одсуство, дакле могућа трговина утицајем, што је упитно са аспекта примјене прописа.

Доказ: рјешење о одобравању неплаћеног одсуства Комисије за хартије од вриједности број: 33-15.01-423/21 од 16.06.2021. године.

Узгред, иако је дана 04.01.2022. године поднесен захтјев за изузеће, Комисија за одлучивање о сукобу интереса и даље неопрезно наставља подузимати правне радње, „ствара селективан прогон“, а потом наставља водити управни поступак супротно члану 30. Закона о управном поступку Брчко дистрикта БиХ, умјесто да прекине сваки даљи рад на предмету до одлуке суда, свјесно знајући да је дана 04.01.2022. године поднесен захтјев за изузеће, „на силу и даље прогони“ наставља доносити одређене правне акте, чиме су можда прекорачили границе своје овласти, што ће вјероватно бити предмет одређених правних анализа. Ко ће одлучити о изузећу, ако занемаримо ништаве правне акте?

Комисија за одлучивање о сукобу интереса је за годину дана донијела само једно рјешење, само један „папир“, а имају годишњи буџет од 419.735,82 КМ. То плаћају грађани Брчко дистрикта БиХ.

Грађани Брчко дистрикта БиХ су платили један „папир“ у износу од 419.735,82 КМ. Прави сукоби интереса су тајкунско–пријатељске користи исказане у огромним цифрама.

Можда зато имају страх од ревизије финансијског пословања.

Апсолутно нема сукоба интереса, јер то надлежни орган треба утврдити на основу правоснажне одлуке, све друго је произвољна, паушална и селективна примјена прописа.

Управо је Апелациони суд Брчко дистрикта БиХ одбацио захтјев за сукоб надлежности између Скупштинске комисије и Комисије за одлучивање о сукобу интереса, из процесних разлога, без анализирања суштине, јер није било мериторног рјешења у предмету.

Дакле, сада коначно постоји очигледан сукоб надлежности између различитих органа, али су чланови Комисије за одлучивање о сукобу интереса, по мом мишљењу сада уједно остварили обиљежје кривичног дјела, јер су свјесно прекорачили границе своје овласти.

Према томе, свјесно су пристали да почине кривично дјело само да врше огроман притисак и прогон Главног ревизора, свјесно кршећи члан 39. Закона о ревизији јавне управе и институција у Брчко дистрикту БиХ, а тиме оправдају раскошан годишњи буџет од 419.735,82 КМ, можда се то крије што не би смјели ревизори сазнати, како се троши новац грађана.

Мр.сци. Селма Шадић, дипл.оец је дана 31.01.2022. године као Главни ревизор Брчко дистрикта БиХ обавијестила Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ и Скупштину Брчко дистрикта БиХ да је изложена огромном притиску.

Ради свега наведеног, позивам Вас да одмах објавите ово реаговање и ваше наводе демантујете, јер ћу у супротном бити присиљен потражити судску заштиту и друге на закону засноване мјере.

 

С поштовањем,
У Брчком, 17.05.2022. године
Адвокат Шадић Ибрахим

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img