Delegacije Srebrenice i Brčkog o nastavku saradnje

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Hamdija Fejzić i njegov zamjenik Radomir Pavlović sastali su se danas u prostorijama Gradske vijećnice sa gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem, zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem i predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem.

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti dviju lokalnih zajednica dogovorili su nastavak, ali i intenziviranje dosadašnje institucionalne saradnje, koja će se, na osnovu inicijative sa današnjeg sastanka, realizovati potpisivanjem memoranduma o razumijevanju u budućem periodu.

- Reklama -

“Opredijelili smo se da nastavimo sa kontinuiranim pružanjem podrške Srebrenici jer je ova opština simbol stradanja u proteklom ratu Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih u nešto manjem obimu. Ali ono što je važno jeste to da je Srebrenica i simbol izgradnje skladnih međuetničkih i međunacionalnih odnosa te primjer koji svima nama treba da posluži kako nakon svih onih teških ratnih godina možemo i treba da idemo naprijed”, istakao je gradonačelnik Milić.

On je naveo da je ohrabren porukama koje su mogle da se čuju danas od novog rukovodstva Opštine Srebrenica, da je njihov put ekonomsko osnaživanje Srebrenice i ostanak ljudi u Srebrenici. “Danas nema prečeg interesa, ne samo za Srebrenicu, nego i za sve ostale krajeve BiH, od toga da zadržimo ljude u našim gradovima”, dodao je Milić. Proteklih godina je, u okviru podrške infrastrukturnim projektima u Srebrenici, iz budžeta Brčko distrikta BiH izdvojeno oko 800 000 KM.

Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica, istakao je da je prioritet novoformirane vlasti Srebrenice da se stvori ambijent i da vrati uzajamno povjerenje između građana ove opštine, prije svega Srba i Bošnjaka. “To smo pokazali formiranjem multietničke skupštinske većine koja se stavila na raspolaganje svim građanima. Specifična smo sredina i svaka loša situacija može da izazove neželjene efekte. Mnogi su pokušavali da zavade dva naroda i u tome nisu uspjeli tako da Srebrenica važi za jednu od najsigurnijih opština kada su u pitanju međunacionalni odnosi, iako se u medijima želi prezentovati da je stanje drugačije. Na terenu je mnogo teško živjeti jer je ekonomija nisko na ljestvici i moramo da promijenimo politiku i privučemo investitore. Ima mnogo onih koji su voljni pomoći Srebrenicu na pravi način”, rekao je Grujičić. On je dodao da je Brčko distrikt BiH do sada mnogo pomogao Srebrenicu te da će u znak zahvalnosti jedan od objekata koji je finansirao Distrikt, biti nazvan po našem gradu.

“Želimo u budućnosti da radimo transparentnije i da svaka marka koja stigne u Srebrenicu bude opravdana kako bi svi donatori vidjeli sigurnost u svom ulaganju”, zaključio je Grujičić. Hamdija Fejzić, predsjednik Skupštine Opštine Srebrenica, odgovarajući na pitanje novinara o novčanim donacijama koje su stizale u Srebrenicu, istakao je da su mnoge donacije u medijima predstavljane kao milionski iznosi, a da u Srebrenicu i u realizaciju nije stigla ni marka.

“Mi smo se opredijelili za budućnost i za zajednički život. Mislim da se mnogo toga u Srebrenici medijski predstavlja kao nerealno. Mi koji živimo tamo znamo šta je stvarno rađeno, kao na primjer pomoć koju nam je donirao Brčko distrikt BiH, a koju smo i implementirali”, zaključio je Fejzić.

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime