Delegacija Vlade Brčko distrikta položila vijenac na spomenik Dobri Jovanoviću

Delegacija Vlade Brčko distrikta položila je danas vijence na spomenik srpskom dobrovoljcu iz Prvog svjetskog rata Dobri Jovanoviću u tom gradu povodom 102 godine od potpisivanja primirja u Velikom ratu.

U delegaciji su bili gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, sekretar Vlade Davor Šolaja i šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić.

Milić je rekao da je 11. novembar značajan datum u istoriji cijelog čovječanstva, jer je na ovaj dan 1918. godine okončan jedan od najvećih sukoba.

On je istakao da su 11. novembra 1918. godine jedinice Drinske divizije srpske vojske, predvođene generalom Petrom Bojovićem, došle do Brčkog, a da su 13. novembra umarširale u grad, gdje ih je dočekao predsjednik Narodnog vijeća Aga Kučukalić.

Milić je podsjetio da su tada stanovnici Brčkog pozdravili ulazak srpske vojske koja je kasnije omogućila formiranje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

“Ovo je njegovanje kulture sjećanja. Siguran sam da sve ove činjenice jesu na ponos i našeg naroda i svih istinoljubivih ljudi tog vremena, ali i današnjice”, rekao je Milić novinarima.

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime