spot_img

Delegacija grada Sremska Mitrovica posjetila Brčko

Published:

Danas je brčanski gradonačelnik Siniša Milić ugostio predsjednika Skupštine grada Sremska Mitrovica i direktora Regionalne Razvojne agencije Srem. Konstruktivno se razgovaralo o projektima važnim za obje lokalne zajednice.

Tema radnog sastanka između gradonačelnika Brčkog i delegacije grada Sremska Mitrovica bilo je predstavljanje zajedničkog projekta dva grada, koji je u toku, zatim još dva zajednička projekta, te eventualna saradnja ovih gradova u budućnosti.

“Povod je bio dosadašnja  realizacija Projekta prekogranične saradnje, u kome zajednički nastupaju i opština Sremska Mitrovica i Distrikt Brčko i naravno, ono što je bitno, to je da vidimo kakve su mogućnosti za dalji nastavak saradnje u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – BiH. Tu je identifikovano da zahvaljujući, između ostalog,  dobrom napretku realizacije ovog projekta, ali i stalnoj potrebi saradnje ova dva područja u slivu rijeke Save, postoji potreba i interes za daljim nastavkom saradnje” rekao je Siniša Milić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Milić je istakao da je, pored specifičnih ciljeva ovog projekta, od velike važnosti i da se podstakne dalja saradnja između, u ovom slučaju konkretno – Distrikta Brčko i Sremske Mitrovice. “U ovom projektu trenutno, pored Sremske Mitrovice i Brčkog učestvuju i opština Šid, Bosanski Brod, odnosno Brod u Republici Srpskoj”, kazao je Milić.

“Projekat je odgovor na vanredne situacije sada, u okviru njega se vrši nabavka opreme,  edukacija, osposobljavanje za zajednički odgovor na vanredne situacije – sjećate se poplave iz maja 2014. godine i zaista postoji konkretna potreba za jednim takvim projektom” dodao je Milić.

Drugi projekti, koji bi trebalo da uslijede u okviru Programa prekogranične saradnje, imaju šire tematske oblasti, poput podsticanja zapošljavanja, zatim saradnje u oblasti zaštite životne sredine i kulture.

“Dakle sve zavisi od toga koji će od tih specifičnih ciljeva u narednom periodu biti određen za onaj koji će opštine moći da apliciraju. Mi ćemo identifikovati i neke opštine koje bi potencijalno mogle da sarađuju sa nama u ovom projektu i da zajednički apliciramo, naravno za sredstva iz IPA projekata” kaže Milić.

I predsjednik Skupštine Sremske Mitrovice izrazio je zainteresovanost za dalju saradnju gradova, te istakao stav da bi trebalo nastaviti tamo gdje se stalo prije nekoliko mjeseci, kada je prvi projekat realizovan.

“Danas smo ovde da zajednički razmotrimo sam tok realizacije Projekta ERNOW, odgovora na vanredne situacije. Poplave u 2014. su nam bile velika opomena da lokalne zajednice, ali i ljudi, bez obzira na vjeru, politiku, naciju, treba da sarađuju, da je rijeka i da su granice samo fizičke barijere koje treba da prevaziđemo zajedno” rekao je Tomislav Janković, predsjednik Skupštine grada Sremska Mitrovica.

Predstavnik grada Sremska Mitrovica je objasnio značaj prekogranične saradnje, navevši primjer majskih poplava u kojima je, konretno, Sremskoj Mitrovici od krucijalnog značaja bila informacija o tome šta se dešava uzvodno od njih, između ostalog i u Brčkom. Takođe je naveo da se ovaj projekat veoma dobro realizuje, a razmjena iskustava u ovim situacijama je obostrana. Ovakvim projektima se, ističe on, anuliraju i mnoge posljedice rata na ovim prostorima, a teži se povezivanju u sferama turizma, sporta, kulture. Za sredstva u relizaciji ovog programa aplicira se Evropskoj Uniji.

(brcko.tv)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img