Delegacija grada Kajseri iz Turske u posjeti Brčko distriktu BiH

U trodnevnoj zvaničnoj posjeti Brčko distriktu BiH boravi delegacija iz grada Kajseri (Kayseri) iz Turske koju čine predstavnici Upravnog odbora Privredne zone Kajserija. Poslovni kontakti započeli su na prvom Biznis forumu Brčko distrikta BiH, a danas su se sastali sa članovima Vlade Brčko distrikta BiH koji su zaduženi za oblasti koje su od interesa za investitore.

Tahir Nursakan, predsjednik Upravnog odbora Privredne komore Kajseri, naveo je da je delegacija ovog grada u martu posjetila Dubai gdje planiraju da otvore ekspo centar.

- Reklama -

“Druga regija gdje planiramo otvoriti sličan ekspo centar je Brčko, na području Arizone. Radimo i projekat za reciklažu i još dva projekta: projekat solarne energije i vjetrenjača. To su projekti koji traže tehnički rad i ukoliko prevaziđemo sve poteškoće sve ove investicije bismo preusmjerili ovde. Želimo prenijeti naše iskustvo i donijeti nova zaposlenja u ovaj grad”, dodao je Nursakan.

“Brčko je otvorena sredina koja želi da privuče što veći broj investicija ali ono što je veoma bitno je da bilo kakva ulaganja u distrikt Brčko i pokretanje privrednih aktivnosti mora da bude sinhronizovano i sa našom privrednom komorom sa većim angažmanom Odjeljenja za privredu jer cilj svih budućih aktivnosti ne može da se odvija na štetu onih koji trenutno egzistiraju i rade u našem gradu”, istakao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić. On je dao podršku nastojanjima za investiranje u Brčko distrikt BiH, ali uz poštovanje zakonskih i statutarnih procedura Distrikta, i najavio u narednim danima sastanak sa privrednicima u Srbiji s ciljem podsticanja ulaganja.

Damir Bulčević, glavni koordinator Vlade Brčko distrikta BiH, koji je i boravio u zvaničnoj posjeti ovoj industrijskoj regiji istakao je da Kajseri zapošljava 70 000 ljudi te da na njihovom prostoru egzistira 1 200 fabrika.

“Odlučili su da svoje kapacitete prošire na cijeli svijet i izgrade dva ekspo centra, jedan u Dubaiju, a drugi u Brčkom. Pored toga tu su i određene investicije kada je u pitanju prikupljanje i prerada plastike jer u cijeloj BiH niko se time ne bavi, investicija proizvodnje madraca i filca za madrace. Ukoliko bi došlo do realizacije projekata, u Brčkom bi bilo zaposleno oko 200 ljudi. Volio bih da pokažemo da možemo biti primjer u BiH i regionu”, zaključio je Bulčević.

Delegaciju grada Kajseri primio je i potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Ivo Filipović. On je rekao da je riječ o uzvratnoj posjeti delegacije grada Kajseri , čiji su predstavnici učestvovali i u radu prošlogodišnjeg biznis foruma u Brčkom.

– Imali smo priliku da razgovaramo o mogućnostima saradnje. Nama trebaju investitori, a oni su izrazili namjeru da dođu i investiraju na ovom prostoru – rekao je nakon razgovora potpredsjednik Filipović.

Tahir Nursakan predsjednik Poslovne zone Kajseri rekao je da je nakon Dubajia gdje su odlučili otvoriti ekspo centar, Bosna i Hercegovina drugi region u kome žele ulagati i da Brčko vide kao najozbiljniju alternativu.

Prema riječima Nursakanija, Kajseri je među prvih pet od ukupno 320 industrijskih zona u Turskoj. Prostire se na 22 miliona kvadratnih metara sa veoma razvijenom infrastrukturom, ima 1.200 industrijalaca i preko 75.000 zaposlenih radnika. Među sektorskim granama najzastupljenije su proizvodnja namještaja, čeličnih vrata i peći koje izvoze širom svijeta.

 

 

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime