spot_img
spot_img

Danas štrajkovali prosvjetni radnici, u ponedeljak i JP “Komunalno Brčko”

spot_img
spot_img

U svim osnovnim i srednjim školama Brčko distrikta, kao i obdaništima “Naša djeca”, danas je održan jednočasovni štrajk upozorenja prosvjetnih radnika.

Njihovi zahtjevi su konkretni: Povećanje plata svim radnicima za 250 KM, isplata novčane pomoći u visini prosječne neto plate u toku prvog rebalansa, vraćanje regresa, naknada za topli obrok u visini od 1% prosječne plate po radnom danu, kao i naknada za prevoz.

“Takođe tražimo da prilikom izrade zakonskih i podzakonskih akata u Brčko distriktu koji se odnose na obrazovanje, Zakon o radu, razni pravilnici, pedagoški standardi i tako dalje, da aktivno učešće imaju i predstavnici Sindikata. Jer vjerujte da većina ovih problema je proistekla baš iz tog razloga što su godinama naši problemi ignorisani, nije postojalo dovoljno senzibiliteta od predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti”, dodaje Mensur Mujkanović, predsjednik Sindikata integrisanog obrazovanja Brčko distrikta.

Pored ovih zahtjeva, prosvjetni radnici sa petim stepenom stručne spreme traže da se prebace u šesti platni razred jer, kako kažu, imaju iste obaveze kao i kolege sa višom stručnom spremom, a razlika u njihovim platama je skoro 500 KM.

“To je nepravda. Svi su nam obećavali, međutim mi putem suda dobijamo platu. To je neprihvatljivo”, kaže Samid Karalić, nastavnik praktične nastave.

Iz Sindikata Brčko distrikta najavljuju štrajk upozorenja skoro svih institucija u ovoj lokalnoj zajednici.

“U ponedeljak štrajk upozorenja imamo i u JP “Komunalno Brčko”, u utorak je “Luka Brčko”, za srijedu najavljujemo štrajk u Javnom registru i tako će biti svaki dan, jedna od sindikalnih organizacija pri Sindikatu Brčko distrikta će biti u štrajku upozorenja na kraju do, nadamo se, ispunjenja naših uslova”, dodaje Igor Babić, predsjednik brčanskog Sindikata.

U narednom periodu očekuje se odgovor predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Distrikta.

 

(brcko.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img