Danas je Svjetski dan borbe protiv pušenja - nula49.com
spot_img
spot_img

Danas je Svjetski dan borbe protiv pušenja

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Admir Čandić, specijalista porodične medicine u brčanskom zdravstvu, povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv pušenja, kazao je da je pušenje najčešći uzrok nastajanja hronične opstruktivne plućne bolesti i karcinoma pluća i bronha koji je, kako je naglasio, iz godine u godinu sve više u porastu bez obzira na prevenciju koja se vrši od strane zdravstvenih radnika i uposlenika u JZU “Zdravstveni centar” Brčko distrikta BiH, ali i šire.

“Smatram da tendencija prestanka pušenja nije u opadanju, nego stagnira ili je čak u porastu. Primjetno je na žalost da imamo i pojavu mlađih dobnih skupina djeca od 14 godina koji već počinju da konzumiraju cigarete, što je preduslov za nastanak, u starijoj dobi, hronične plućne bolesti, a kasnije na žalost i karcinoma pluća”, dodao je Čandić.

Prema njegovim riječima, stalno liječničko upozoravanje i provođenje preventivnih mjera da se prestane sa pušenjem je osnova.

“Pacijent, odnosno pojedinac je taj koji mora da kaže “ne” pušenju, dok oni koji razmišljaju o početku pušenja da uopšte više ne razmišljaju o tome. To je jedini mogući i najbolji način da se spriječi porast karcinoma pluća koji je postao invazija na našim prostorima. Čak ni porast cijena cigareta nisu uticale na pušače, što znači da je to jednostavno, po meni, bolest ovisnosti koju je vrlo teško iskorijeniti”, rekao je Čandić.

On je dodao da nije striktno vođena evidencija o tome da li je pacijent pušač ili ne, ali da je omjer kod starijih pacijenata, prema njegovom mišljenju, 50 naspram 50.

Među anketiranim građanima Distrikta bilo je i pušača i onih koji ne konzumiraju cigarete.

Nepušači su pušačima, koji su nam u većini kazali da bi voljeli da prestanu sa ovim “luksuzom”, ali jednostavno ne mogu, poručili da prestanu sa ovim porokom i da misle prvenstveno na svoje zdravlje i zdravlje mladih i djece, ali isto tako i na svoj novčanik.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je prvi put 31. maja 1987. obilježila Dan borbe protiv pušenja.

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img