Данас је Дан ријеке Саве: Знамо ли шта имамо? - nula49.com
spot_img
spot_img

Данас је Дан ријеке Саве: Знамо ли шта имамо?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Дан ријеке Саве, 1. јун, обиљежава се од 2007. године. Циљ је скренути пажњу на њене еколошке вриједности, привредни потенцијал, те очување културног наслијеђа савског краја.

Сава настаје спајањем Саве Долинке и Саве Бохињке у Словенији. Из Словеније тече у Хрватску те чини границу између Босне и Херцеговине и Хрватске. Улази у Босну и Херцеговину и дијелом је граница између БиХ и Србије. У Београду се улијева у Дунав.

Босна и Херцеговина, Словенија, Хрватска и Србија потписнице су Оквирног споразума о сливу ријеке Саве, Црна Гора сарађује на бази Меморандума о разумијевању. Протоколи уз Оквирни споразум у којима су уграђене директиве ЕУ, одрживо управљање водама и хитним ситуацијама – темељи су прекограничне сарадње чији је циљ унаприједити одрживи развој у сливу Саве. Оквирни споразум о сливу ријеке Саве потписан је крајем 2002. године у Словенији. У себи интегрира све аспекте управљања водама те је основана Међународна комисија за слив ријеке Саве (ИСРБЦ).

У БиХ Сава тече дужином од 331 км. Њен слив садржи велике површине ријечних мочвара и низијски комплекс шума. Одликује је изузетна биолошка и пејзажна разноврсност, станиште је многих ријетких и угрожених врста

Брчко је један од градова који је највећим својим дијелом везан за ријеку Саву.

Већ годинама, Сава се у контексту туризма помиње као примјер недовољне развијености природних ресурса.

Сасвим је јасно да је ријека Сава потенцијал који нисмо искористили. Упркос бројним стратегијама, плановима, причама и пројектима, уређење наше ријеке свело се на иницијативе појединаца, које су, иако вриједне хвале, у већини случајева дугорочно неодрживе.

Остаје нада да ћемо следећи први јун дочекати уз бар мало уређенију Саву. И боље нас.

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img