spot_img
spot_img

Dan ustanka naroda BiH u Drugom svjetskom ratu obilježen u Brčkom

spot_img
spot_img

Predstavnici udruženja antifašista, SUBNOR-a, te lokalnih vlasti danas su ispred spomenika Slobode na Spomen partizanskom groblju u Brčkom, polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, obilježili 27. juli, Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

Članovi brčanskog SUBNOR-a predvođeni najstarijim živim partizanom u BiH, devedesetosmogodišnjim Šerifom Karahasanovićem položili su danas cvijeće i vijence na spomenik Slobode u Brčkom i na taj način obilježili 82 godine od ovog značajnog datuma iz istorije NOB-a.

Predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković podsjetio je da je na današnji dan podignut ustanak protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu u našoj zemlji, rekavši da se tradicija mora njegovati i na mlađe generacije prenositi tekovine antifašističke borbe.

-Okupator je bio daleko moćniji i brojniji u odnosu na naše borce ali su ipak nakon teških i krvavih borbi izvojevali pobjedu nad okupatorskim snagama – rekao je Vuković.

Današnjem obilježavanju Dana ustanka naroda BiH prisustvovao je i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, koji je istakao da je važno obilježavati značajne datume iz antifašističke borbe jer su svi zajedno, čiji su predstavnici danas prisutni ovde, izvojevali pobjedu u Drugom svjetskom ratu.

Potpredsjednik SUBNOR-a Srbije Jovo Baroševčić rekao je da se današnji dan posebno obilježava jer su prije 82 godine zajedno digli ustanak kada je rečeno “ne” fašizmu i nacizmu.

 

 

 

(fena)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img