spot_img
spot_img

„Dan ružičastih majica” simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Policija Brčko distrikta BiH prepoznaje važnost preventivnog djelovanja prema svakom obliku vršnjačkog nasilja u susret Danu ružičastih majica poznatijem kao “Pink Shirt Day”, a ima simboliku koja se odnosi na prevenciju vršnjačkog nasilja i obilježava se zadnje srijede mjeseca februara u zemljama širom svijeta.

Taj dan je svojevrsno podsjećanje na dječaka iz Kanade kojeg su vršnjaci u školi ismijavali, psihički i fizički zlostavljali, samo zato što je u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke obukao ružičastu majicu. Od tada je ružičasta majica postala simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama.

Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH kroz svoje redovne aktivnosti provode predavanja za osnovce, pa su u 2022. godini održali predavanja za učenike šestih razreda u Petoj osnovnoj školi i za učenike osmih razreda u Trećoj osnovnoj školi, sve s ciljem poticanja tolerantnog ponašanja među učenicima i razvijanja svijesti i emocija koje će im pomoći prihvatiti međusobne razlike. Takođe je važno potaknut učenike da razmisle o složenosti odnosa unutar razredne zajednice, važnosti pregovaranja i pronalaska nenasilnih načina rješavanja konflikta s ciljem stvaranja sigurnog okruženja i sredine u kojoj će se svaki pojedinac osjećati prihvaćeno i voljeno.

Kada govorimo o statističkim pokazateljima Policija u 2022. godini bilježi jednu prijavu vršnjačkog nasilja, dok u 2021. godini nije bilo prijava, a opet u 2020. godini zabilježena je jedna prijava vršnjačkog nasilja.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img