Dan Republike Srpske obilježen i u Brčkom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Republike Srpske Radovan Višković položili su danas vijenac na Spomen-obilježje palim srpskim braniocima Brčkog povodom Dana Republike Srpske – 9. januara.

Cvijeće su položili i ministri uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, rudarstva i energetike Petar Đokić, trgovine i turizma Suzana Gašić, porodice, omladine i sporta Sonja Davidović, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, narodni poslanik Nedeljko Ćorić.

Na Spomen-obilježje cvijeće su položili i gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinsko rata, političkih partija, te javnog i političkog života.

Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog rekao je da je današnja proslava u Brčkom manifestacija ljubavi prema Republici Srpskoj kao garanciji opstanka Srba u BiH.

– Pokazalo se da je tamo gdje nije bilo institucija Republike Srpske broj Srba sveden na statističku grešku. Nama je u interesu da potvrđujemo svoj identitet, ne da bismo drugima prkosili već da bi kao legitimni predstavnici jednog naroda ravnopravno živjeli sa drugima – rekao je Milić.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH rekao je da su institucije Republike Srpske odlučile da je Deveti januar – Dan Republike i da će tako i biti.

– Ne možemo prihvatiti ono što radi Ustavni sud, on nije legitiman i legalan i nije izraz suvereniteta BiH jer u njemu sjede tri stranca. Sve odluke uperene protiv Republike Srpske i srpskog naroda u posljednje vrijeme bile su motivisane većinom koju čine tri stranca i dva Bošnjaka koji su uvijek glasali na štetu Republike Srpske – rekao je Dodik naglašavjući da će načiniti sve političke korake koji su neophodni kako bi osporili taj legitimitet.

Poručio je da je Republika Srpska u stanju da donosi suverene odluke i da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama neće oklijevati da upotrebe maksimalan kapacitet da bi odbranili minimalan interes Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je podsjetio da je Brčko distrikt vlasništvo dva entiteta i da građani RepublikeSrpske koji žive u Brčko distriktu imaju pravo da slave Dan Republike Srpske.

– Deveti januar nije usmjeren ni protiv koga i mi ovdje slavimo svoj rođendan, na svojoj teritoriji i sa svojim građanima i na to imamo pravo – rekao je Višković ističući da Republika Srpska nikome ne uskraćuje pravo da slavi svoje praznike ali da isto tako neće dozvoliti nikom da se miješa u to kojeg je datuma rođena.

– Mi odavde šaljemo poruke mira, ljubavi i mi samo volimo, gradimo i razvijamo Republiku Srpsku i to ne radimo na štetu bilo kome u BiH. Ko to bude razumio imaće priliku da skupa sa nama gradi BiH. Oni koji osporavaju Republiku Srpsku samim tim ruše i BiH – rekao je Višković. On je obećao da će institucije Republike Srpske nastaviti da kao i do sada pomažu Brčko distrikt i podsjetio da će kroz Brčko prolaziti gasovod i autoput koji treba da poveže Banja Luku sa Beogradom što će omogućiti brži razvoj Brčko distrikta ali i BIH.

Nakon polaganja vijenaca, obilježavanje Dana Republike u Brčkom nastavljeno je svečanim prijemom zvanica u hotelu “Jelena”.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni status.

 

 

 

 

(rtrs.tv/srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime