spot_img
spot_img

Дан Републике Српске обиљежен и у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Републике Српске Радован Вишковић положили су данас вијенац на Спомен-обиљежје палим српским браниоцима Брчког поводом Дана Републике Српске – 9. јануара.

Цвијеће су положили и министри управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић, рударства и енергетике Петар Ђокић, трговине и туризма Сузана Гашић, породице, омладине и спорта Соња Давидовић, пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић, директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум, народни посланик Недељко Ћорић.

На Спомен-обиљежје цвијеће су положили и градоначелник Брчког Синиша Милић, представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинско рата, политичких партија, те јавног и политичког живота.

Синиша Милић, градоначелник Брчког рекао је да је данашња прослава у Брчком манифестација љубави према Републици Српској као гаранцији опстанка Срба у БиХ.

– Показало се да је тамо гдје није било институција Републике Српске број Срба сведен на статистичку грешку. Нама је у интересу да потврђујемо свој идентитет, не да бисмо другима пркосили већ да би као легитимни представници једног народа равноправно живјели са другима – рекао је Милић.

Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ рекао је да су институције Републике Српске одлучиле да је Девети јануар – Дан Републике и да ће тако и бити.

– Не можемо прихватити оно што ради Уставни суд, он није легитиман и легалан и није израз суверенитета БиХ јер у њему сједе три странца. Све одлуке уперене против Републике Српске и српског народа у посљедње вријеме биле су мотивисане већином коју чине три странца и два Бошњака који су увијек гласали на штету Републике Српске – рекао је Додик наглашавјући да ће начинити све политичке кораке који су неопходни како би оспорили тај легитимитет.

Поручио је да је Република Српска у стању да доноси суверене одлуке и да представници Републике Српске у заједничким институцијама неће оклијевати да употребе максималан капацитет да би одбранили минималан интерес Републике Српске.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић је подсјетио да је Брчко дистрикт власништво два ентитета и да грађани РепубликеСрпске који живе у Брчко дистрикту имају право да славе Дан Републике Српске.

– Девети јануар није усмјерен ни против кога и ми овдје славимо свој рођендан, на својој територији и са својим грађанима и на то имамо право – рекао је Вишковић истичући да Република Српска никоме не ускраћује право да слави своје празнике али да исто тако неће дозволити ником да се мијеша у то којег је датума рођена.

– Ми одавде шаљемо поруке мира, љубави и ми само волимо, градимо и развијамо Републику Српску и то не радимо на штету било коме у БиХ. Ко то буде разумио имаће прилику да скупа са нама гради БиХ. Они који оспоравају Републику Српску самим тим руше и БиХ – рекао је Вишковић. Он је обећао да ће институције Републике Српске наставити да као и до сада помажу Брчко дистрикт и подсјетио да ће кроз Брчко пролазити гасовод и аутопут који треба да повеже Бања Луку са Београдом што ће омогућити бржи развој Брчко дистрикта али и БИХ.

Након полагања вијенаца, обиљежавање Дана Републике у Брчком настављено је свечаним пријемом званица у хотелу “Јелена”.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статус.

 

 

 

 

(rtrs.tv/srpskainfo.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img