Daju li mjere brčanskog Kriznog štaba rezultate?

U Brčko distriktu i dalje vlada ozbiljno stanje kada su u pitanju suspektni i koronavirusom zaraženi pacijenti.

Na kovid odjeljenjima brčanske Bolnice jutros je bilo 85 pacijenata pozitivnih ili suspektnih na koronavirus, što prema riječima specijalista za plućne bolesti i koordinatora za kovid Bolnicu u Brčkom, dr Slađana Miranovića, predstavlja smanjenje u odnosu na proteklu sedmicu.

- Reklama -

Prema njegovom mišljenju, to se može smatrati rezultatom najnovijih mjera Kriznog štaba za suzbijanje pandemije kovida-19.

“Prošle sedmice smo imali preko 100 takvih pacijanata, tako da ja mislim da uvedene mjere postupno daju rezultate. Jer, kako imam informaciju, i broj prvih pregleda u ambulanti je nešto niži”, kazao je Miranović.

Kada su u pitanju smještajni kapaciteti na kovid odjeljenjima, ističe Miranović, ona bi se još mogla popunjavati, a glavni problem predstavlja nedostatak stručnog medicinskog kadra.

“Dosta naših ljekara i sestara je isto bolesno, tako da nam je to ogroman problem da zadovoljimo proces rada. Međutim, uz napor i uz prijem novih tehničara po ugovoru o djelu, za sada to funkcioniše i uspijevamo da zbrinemo toliki broj pacijenata”, ističe Miranović.

Miranović je istakao kako je u sadašnji sistem rada uključeno svo medicinsko osoblje: od specijalista, doktora medicine, medicinskih tehničara, higijeničara i vozača te kako sistem bez bilo koga od njih ne bi mogao funkcionisati.

Naglasio je kako je uprkos blagom poboljšanju situacije i dalje važno dosljedno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, kako bi se stabilizovalo stanje i zaustavilo širenje virusa kovida-19.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime